Gólkirályság

Lovas Rozi: Nem vagyok nagy élharcosa a férfi-női különbségek hajhászásának

Juhász FlóraJuhász Flóra

2023. március 11. 8:57

Hogyan tudja megélni a nőiességét a forgatásokon, ahol nap mint nap rengeteg férfi veszi körül? Erről is beszélt az rtl.hu-nak a Gólkirályság színésznője. Lovas Rozi szerint a színészszakmában is előfordulhatnak rosszindulattal odavetett félmondatok, ő azonban sosem tapasztalta meg a nőisége negatív oldalát, inkább csak a pozitívval találkozott. Régóta szeretne egy másik országban élni huzamosabb ideig, de nem tudja elképzelni, hogy örökre elköltözzön. 

A Gólkirályságban és A mi kis falunkban is karakán női karaktert alakítasz, akik jól kezelik a férfiakat. A való életben is ilyen vagy?  

Nem mondanám. Egy idő után minden karakterrel tudok azonosulni, de kevésbé vagyok egzecírozó típus, mint Tóni. Nem akarom betörni a körülöttem lévő embereket, inkább a harmóniára törekszem. Ugyanakkor az igazságérzetem erős, és nem szeretem, ha olyan helyzetekbe akarnak belerángatni, amiket nem érzek önazonosnak. De azt hiszem, hogy az én személyiségem és a világgal való együttműködésem harmonikusabb és lágyabb, mint ezeknek a karcosabb, karakán nőknek.  

Lovas Rozi extra videónkban is mesélt arról, hogy milyennek látja Tóni karakterét:

 

És hogy állsz a magabiztosággal? Tónihoz hasonlóan te is jól tudod érvényesíteni az akaratodat?

Ha a szakmai hitelességemről van szó, akkor mindig kiállok amellett, amiben hiszek és amit jónak gondolok. Ugyanakkor nem szeretek a középpontban lenni. Sosem feltételezem, hogy mindig nekem van igazam, inkább megpróbálok együttműködni a többiekkel.

Azokat a helyzeteket keresem, amik inspirálnak és építenek, ilyenkor végtelen a munkabíró képességem és az alázatosságom. De ha azt érzem, hogy olyan szituációba akarnak belevinni, ami nem az én ügyem, akkor lebénulok. Ezekre a helyzetekre megtanultam nemet mondani. Más kedvéért nem erőltetek magamra semmit, nem fektetek bele energiát.  

Kevés női karakter van a Gólkirályságban. Milyen ennyi férfi színésszel együtt dolgozni?

Teljesen otthonosan érzem magam közöttük, szeretek és talán jól is tudok bánni ezekkel a helyzetekkel. Egyenrangú partnerek voltunk, sokat hülyéskedtünk, szórakoztunk egymással. Szeretem, amikor a férfi-női energiák benne vannak a levegőben, és nőnek érezhetem magam közöttük. Látom az udvariasságot, a kedvességet, a figyelmességet, és én is férfiként kezelem őket. A forgatásokon nagyon közvetlen kapcsolat alakult ki, nemcsak a színészek között, de a sminkesekkel és az öltöztetőkkel is. Hamar össze tudok melegedni a közvetlen kollégáimmal, akiket jó minden nap látni.

Lovas Rozi: Nem vagyok nagy élharcosa a férfi-női különbségek hajhászásának
Lovas Rozi a Gólkirályság forgatásán

A Gólkirályság nagyon fontos üzenetet hordoz a női-férfi egyenjogúságról. Veled előfordult már, hogy valamikor megkülönböztetett helyzetbe kerültél azért, mert nő vagy?

Sosem tapasztaltam ennek a negatív oldalát, sőt inkább csak a pozitívval találkoztam. Csupa szeretetet, nyitottságot, kedvességet és bókokat kaptam. Eddig nem volt olyan szituáció, ahol azt éreztem, hogy jobb helyzetben lennék férfiként.  

Akkor a színészszakmában nincs megkülönböztetés?

Biztosan van. Sokan találkoznak odavetett félmondatokkal, fizetésbeli különbségekkel vagy lekezeléssel. De ez annyira közvetlen szakma, hogy inkább az emberség dominál a nemi szerepekkel szemben.


A sorozatban a női fociedző különlegességnek számít. Szerinted vannak olyan szakmák, ahol szintén kevésbé elfogadott egy női vezető?

Persze, sok olyan helyzet van, ahol ez még nem mindennapi. Ha csak a színházi világot nézzük, akkor a női igazgatók sem olyan gyakoriak, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne másképp. Nem vagyok nagy élharcosa a férfi-női különbségek hajhászásának. Ez azért is lehet, mert én olyan normális helyeken járok és dolgozom, ahol ezzel sosem volt probléma. Ha egy férfiak által uralt közegben egy nő kevesebb szerephez jut – csak azért, mert van egy olyan általános norma, hogy neki nem is lenne ott helye –, ott nagy baj van.

Lovas Rozi: Nem vagyok nagy élharcosa a férfi-női különbségek hajhászásának
Lovas Rozi a Gólkirályság forgatásán

Van esetleg olyan szakma, amitől óva intenéd a gyerekeidet?

A legelején semmire sem mondanám, hogy ne csinálják, mert nem tudhatjuk, hogy miből mi lesz. Ha nem merünk nagyot álmodni, akkor semmi sem történik. Ha azt látnám, hogy boldogtalanok abban, amit csinálnak, és nem éri meg az áldozatuk, akkor lehet, hogy feltennék rávezető kérdéseket. De az távol áll tőlem, hogy bárkit lebeszéljek valamiről, megtiltsak valamit, vagy kijelentsem, hogy ez rossz vagy butaság. A beszélgetés, a nyitottság és az empátia az, ami közös nevezőre hoz ilyenkor.

És neked milyen céljaid vannak még, amiket mindenképp szeretnél megvalósítani, például 2023-ban? Van bakancslistás álmod?

Régóta szeretnék valahol máshol élni huzamosabb ideig. Most az a célunk a családdal, hogy másfél hónapra kiköltözzünk Szicíliába a nyáron. Nagyon szeretnék még sokat látni és tapasztalni a világból, sok mindent megmutatni a gyerekeimnek. Akár csak bekukucskálni egy másik országba, vagy eltölteni ott annyi időt, hogy megismerjük a ritmusát annak az életnek. Ez rettenetesen vonz. Emellett nagyon szeretem, amit csinálok, ezért nem tudnám elképzelni, hogy örökre elköltözzek. De a kaland kedvéért belevágnék rövidebb utakba.

Nyitókép: RTL

#Gólkirályság#interjú#lovas rozi#egyenlőség#színészet#forgatás#pályaválasztás#A mi kis falunk#Kultúra

Címlapról ajánljuk