Gazdaság

Milyen jövő várhat az Airbnb-re?

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 13. 15:08

Jó pár éve már virágkorát éli a lakások rövid távú bérbeadása, hétköznapi nevén az Airbnb, még a covidjárvány is csak átmenetileg tudta csökkenteni a szerepét a nagyvárosok ingatlanpiacain. A rövid távú bérletnek vannak előnyei és hátrányai is, emiatt is fontos lenne, hogy a lakások kiadásához megfelelő jogi szabályozás is társuljon. Hol tart most ez a szabályozás, és mi várható? A Jog365 szakértője segít eligazodni.

A rövid távú bérlet kétségtelen előnye, hogy az ingatlantulajdonos a hosszú távú bérletnél jóval magasabb profitot tud realizálni, ha több alkalommal nagyobb díjért cserébe adja ki az ingatlanát. Ez még akkor is megéri, ha a lakás nincs kiadva a hónap minden napján – egy belvárosi ingatlan esetén még így is a hosszú távú bérlet díjának akár többszörösét lehet megkeresni, de persze a munka is több vele.

Az is tény, hogy ennek a vonzó koncepciónak köszönhetően a hosszú távú bérletre kínált ingatlanok száma csökken, aminek hatása van az ingatlanpiacra, és a bérleti díjak növekedését eredményezheti.

Ezen túlmenően folyamatosan felmerülő probléma – általában a társasházaknál –, hogy a rövid távú bérlet során a vendégek sokkal kevésbé figyelnek oda a többi lakó nyugalmára, mint azok, akik esetleg több évig laknak ugyanabban a lakásban. Sokszor a lakásokat bulihelynek használják, és kiváltképp a belvárosi részeken tapasztalható, hogy a vendégek részegen hangoskodva zavarják a társasházak lakóközösségét. Mivel ezek a vendégek egy-két nap után elhagyják a lakást, így nem igazán érdekli őket, hogy a többi lakó abban a pár napban nem tudott pihenni.

A probléma tehát adott, viszont a magántulajdon használatának kérdésköre igencsak kényes, hiszen a saját tulajdonú lakások használatát kellene korlátozni valamilyen jogi szabályozással. Ezért is nagyon „diplomatikusan” úgy gondolta a jogalkotó, hogy ezt oldják meg az önkormányzatok és társasházak.

A társasházaknak lehetőségük van arra, hogy szabályozzák a lakóközösség által végezhető tevékenységeket. Ezt a társasházak a szervezeti és működési szabályzatukban tudják megtenni. Tudni kell azonban, hogy bár a szervezeti és működési szabályzat módosításával meg lehet tiltani a lakások Airbnb-ként való használatát, azonban csak a jövőre nézve. Ha tehát már vannak a társasházban Airbnb-ként használt lakások, azoknak a tulajdonosoknak a jogát nem fogja korlátozni az új szabályozás – hívta fel a figyelmet dr. Sáfrány Írisz Zsófia, a Jog365 ügyvédpartnere.

A másik fontos lehetőséget az önkormányzatok kapták még 2021-ben, ekkor ugyanis egy törvénymódosítás következtében az önkormányzatoknak lehetősége nyílt arra, hogy az az illetékességi területükön megszabhassák a kiadható napok számát. Az önkormányzatok tehát rendeletben tudják szabályozni, hogy az lakástulajdonosok éves szinten hány napra adhatják beérbe a lakásaikat ilyen módon. Ha ezt nem teszik, akkor rendeleti szabályozás hiányában az év bármely napján kiadható a lakás.

Ezen a vonalon indult el a VI. kerületi önkormányzat is, ahol szeptember 16-ig szavazhatnak a helyiek a következő kérdésről: „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?” Soproni Tamás terézvárosi polgármester úgy véli,hogy „a tiltás javára válna a városrésznek, amely hasonlóan sok belvárosi területhez, sokat vesztett lakóiból az elmúlt években”.

Mivel az önkormányzat dönthet úgy, hogy betiltja a kerületben a szálláshelyként üzemelő lakásokat, amennyiben a szavazás érvényes lesz és a lakosok egyetértenek a tiltással, feltételezhetően olyan rendeletet hoz majd az önkormányzat, ami megtiltja a lakások szálláshelyként való kiadását.

Kérdés, hogy miként fogja majd mindezt szabályozni a rendelet, hiszen sok embernek a havi megélhetését biztosítja a lakások ilyen formájú bérbe adása és egy hosszútávú bérlő megtalálása sem feltétlenül megy egyik napról a másikra. Lehetséges, hogy az önkormányzat bizonyos türelmi időt fog majd szabni a szálláshely-szolgáltatók részére, hogy legyen idejük felkészülni a váltásra.

További kérdés, hogy amennyiben a tiltást megszavazzák, ez milyen mértékben fog kihatni a VI. kerületben található lakások bérleti díjára, mivel ha egyszerre szakad rá a piacra egy jelentős számú bérlemény, az okozhat változásokat.

A Jog365 szerint a téma kényességét mutatja, hogy bár már 2021-től lehetőségük van az önkormányzatoknak – akár előzetes szavazás nélkül is – meghatározni, hogy évente hány napot lehessen ily módon kiadni a lakásokat, eddig nem volt példa arra, hogy bármelyik önkormányzat élt volna ezzel a lehetőséggel. Felmerül a kérdés, hogy vajon a VI. kerület lavinát indít-e el szavazással és csatlakoznak-e más önkormányzatok a kezdeményezéshez?

Kép: Getty Images

 

 

#Gazdaság#AIRBNB#ma#szállás

Címlapról ajánljuk