Gazdaság

Hiába állt földbe a gazdaság, nem vágta tovább a kamatot az MNB

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 27. 16:28

Augusztusban maradt a 6,75 százalékos alapkamat. Hiába lenne jó a lazítás a rossz gazdasági mutatók miatt, az inflációs kockázatok nőttek, és az ország megítélése sem a legjobb. Ezért az MNB óvatos maradt, és hosszú idő óta először nem vágott a kamatból. Így aztán a hitelfelvételt tervezők sem számíthatnak jobb feltételekre.

Egyelőre nem folytatódott az immár több mint egy éves kamatcsökkentés ciklus. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa kedden a korábbi, 6,75 százalékos szinten hagyta az alapkamatot. 

Meglepetést ezzel nem okozott, mert az elemzők sem vártak mást. Voltak érvek persze a kamatcsökkentés mellett is, hiszen a fogyasztás nem indult be, a beruházások tavalyhoz képest csökkentek, a gazdasági növekedés emiatt eddig elmaradt a várakozásoktól. A vállalati hitelezés is nagyon gyenge, piaci kamattal jóformán csak a devizahitelek fogynak a cégeknél, ez is indokolhatná a kamatvágást – írja a kamatdöntésről a Bank360.hu.

A tranzakciós illeték megemelése is szálka az MNB szemében

A másik oldalon viszont nőttek az inflációs kockázatok: a júliusi infláció 4,1 százalékra, a maginfláció 4,7 százalékra ugrott. Ráadásul az MNB külön felhívta a figyelmet arra, hogy a tranzakciós illeték és a devizakonverziós kiegészítő illeték az idén 0,1, jövőre 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az inflációt, hiszen a bankok a terhet a cégekre jóformán azonnal áthárítják, azok pedig beépítik majd az áraikba. Azt sem garantálja egyelőre semmi, hogy jövőre a lakossági számlacsomagokban nem jelenik majd meg a megemelt illeték. Az euró/forint árfolyam is közel járt augusztusban a 400-as szinthez, igaz, azóta valamelyest erősödött a hazai fizetőeszköz.

A hitelkamatok is magasak maradhatnak

A bankközi kamatok egy része szorosan követi az MNB döntéseit, ez különösen igaz az éven belüli referenciakamatra, a BUBOR-ra, amelyet általában a piaci alapú vállalati hiteleknél alkalmaznak a bankok. Ez azt jelenti, hogy az eddig is gyenge vállalati hitelpiac a vártnál is lassabban élénkülhet. A lakossági hitelpiacon a három hónapos BUBOR a forintosított devizahitelek referenciakamata. Jelenleg a rövid kamatperiódusú lakáshitelek kamatstopban vannak – egyelőre az év végéig – emiatt az adósok nem érzékelik a kamatszint változását.

A Bank360.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a hosszabb kamatperiódusú hitelek referenciakamata, a BIRS csak lassabbak követi az alapkamatot, a hosszú távú kamatok augusztusban a hónap elején csökkentek, de később emelkedni kezdtek, jelenleg a július végi szint környékén vannak. Emiatt kevéssé valószínű, hogy az ilyen lakossági hiteleknél komolyabb kamatcsökkentésbe kezdenének a bankok. Legfeljebb abban reménykedhetnek a hitelfelvevők, hogy akciós jelleggel kedvezményeket adnak a bankok, vagy az iskolakezdés apropójából ismét megjelennek a 0 százalékos THM-ű áruhitelek egyes áruházakban.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#kamat#alapkamat#mnb#monetáris tanács#hitel#hitelfelvétel#infláció

Címlapról ajánljuk