Gazdaság

Új fizetési módszert tanulhatunk: jön a boltokba a qvik

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 14:46

Szeptembertől már úgy fizethetünk a boltokban átutalással, mintha kártyát használnánk. A fizetési kérelmen és az azonnali utaláson alapuló rendszer a bankkártya-használathoz hasonlóan egyszerű és olcsó lesz, a kereskedő viszont kikerüli vele a kártyás vásárláskor fizetendő jutalékot. A SimplePay már biztos beszáll a qvikbe ősztől.

Hamarosan elindul Magyarországon a qvik, amely egy azonnali fizetésen alapuló eljárás lesz. A lényege az, hogy kereskedők a vásárláskor fizetési kérelmet tudnak küldeni a vásárlók számára, amelyet a vevők könnyen teljesíthetnek, ezzel kiváltható a bankkártya használata, amely a kereskedők számára költséges lehet.

A fizetési kérelmek fogadásáért a fogadó félnek nem kell fizetnie, tehát a qvik-es vásárlás éppúgy díjmentes lehet a vevő számára, mintha bankkártyát használna.

Az OTP Mobil máris bejelentette, hogy a SimplePay már biztos beszáll a qvikbe ősztől. A SimplePay egységesített qvik QR-kódon, qvik deeplinken és qvik NFC-n alapuló azonnali fizetési lehetőségeket is biztosít majd. A szeptemberben startoló szolgáltatás a Magyar Nemzeti Bank és a Giro iránymutatása alapján készült, célja pedig, hogy a kártyás fizetéshez képest jelentősen kedvezőbb árazású és gyorsabb tranzakciókkal könnyítsék meg a fizetéseket.

A megoldás jó lehetőséget kínál azoknak a vállalkozásoknak, akik nyitottak az innovatív megoldásokra, és a kártyaelfogadást az ezért fizetendő jutalékok miatt túlságosan költségesnek találják. Vásárlói szempontból a qvik a kártyahasználat alternatívája lehet, mivel a használata kényelmes és biztonságos, valamint törvényileg ingyenes lesz az így fizetők számára.

Fontos továbbá, hogy minden vásárló képes lesz a qvik-megoldásokat használni anélkül, hogy újabb alkalmazást kellene letöltenie.

A kereskedőktől és a szolgáltatóktól nem igényel extra fejlesztést az új fizetési lehetőség biztosítása a bankszámlás vásárlóknak, a SimplePay megoldásain keresztül tudják azt alkalmazni. Az OTP telefonos POS-megoldása – a mobiltelefonban lévő applikáció segítségével a készülék POS-terminálként is tud működni – akár NFC alapú, érintéses átutalásos fizetést is lehetővé tesz majd. Emellett a SimplePay fizetési megoldásokat használó vállalkozások első körben qvik QR-kódos és qvik deeplinkes fizetési lehetőséget kínálhatnak vásárlóiknak.

A Bank360.hu szerint a qvik hamar lendületet kaphat a gyors és zökkenőmentes fizetésnek köszönhetően, éppen ezért kiemelt fontosságú, melyik pénzügyi szolgáltatók állnak be korán a sorba, hiszen ők nagyobb részesedést hasíthatnak ki ebből az új piacból, és amennyiben a legnagyobb piaci szereplők beszállnak, akkor már a kisebbek sem nagyon tehetnek mást.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#fizetés#átutalás#bankkártya#otp#bank360

Címlapról ajánljuk