Gazdaság

Bezárják a hungarikummá avatott teqball biatorbágyi gyárát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 25. 13:44

Szinte mindenkinek felmondtak kedden a Teqball Kft. biatorbágyi gyárában, negyven dolgozót bocsátottak el a hungarikummá nyilvánított sporthoz eszközöket gyártó üzemből.

2024. március 21-én a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán Hungarikum-díjat kapott egyebek mellett a teqball, mint sport. „A Teqball egy teljes mértékben magyar gyökerekkel rendelkező futballon alapuló sport, mely átmenet a lábtenisz és a pingpong között, amit egy speciálisan meghajlított asztalon játszanak, mely képes megszólítani a sportrajongók egy egészen új generációját. Megálmodói Borsányi Gábor, Gattyán György és Huszár Viktor 2012-ben mutatták be Magyarországon, majd innen indult világhódító útjára” – írja a teqballról a hungarikum.hu.

A Telex értesülése szerint kedden felmondtak szinte az összes dolgozónak Teqball Kft. teqball-felszereléseket gyártó biatorbágyi gyárában. A csoportos elbocsátás mintegy negyven embert érint a Teqball Kft. 2021 októberében felavatott logisztikai és gyártóközpontjában, az információt a cég is megerősítette a lapnak.

Nemes Tamás, a Gattyán-féle Docler Holding kommunikációs vezetője a következő közleményt adta ki:

A Teqball Kft. menedzsmentje áttekintve a jelenlegi gazdasági és piaci lehetőségeket úgy döntött, hogy tovább erősíti a cég és a sportág nemzetközi terjeszkedését. A cég 156 országban nemzeti szövetséggel rendelkező FITEQ és a sportág külföldi népszerűsítésére fókuszál a jövőben. A nemzetközi terjeszkedés, az új piacokra való fókuszálás hatással van a Teqball egyik magyarországi, biatorbágyi telephelyére is. Az asztalok gyártásának helyet adó telephely továbbra is a cég része marad, de az átszervezések, a gyártási folyamatok optimalizálása miatt a Kft. több, mint 40 dolgozójától megválik. A csoportos létszámcsökkentésről – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a cég értesítette már a kollégáit illetve az illetékes munkaügyi központot is.

A gyár jövőjével kapcsolatos érdeklődésre a cég nem válaszolt. A Telex úgy tudja, hogy bérgyártás kezdődhet majd valamikor a jövőben, ehhez több nagy értékű gépet is vásárolt már a Teqball Kft. A lap információi szerint mivel a megrendelések száma elmaradt a várakozásoktól, már hónapok óta nem gyártottak új teqball-asztalt a biatorbágyi üzemben, a cég gyakorlatilag a meglévő készletből is inkább csak adományozott, értékesítés nem igazán folyt.


A fentiekkel kapcsolatban a Telex cikke feleleveníti, hogy a milliárdos Gattyán György érdekeltségébe tartozó Teqball Kft. az elmúlt években végig egyre nagyobb veszteséggel működött, a sok százmillióra rúgó állami támogatások és megrendelések ellenére. (A külügyminisztérium 2021-ben még stratégiai együttműködési megállapodást is kötött a céggel.)

A cég egyik elbocsátott dolgozója a Telexnek arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban már sejtették, hogy nincs minden rendben, bár korábban még abban reménykedtek, hogy a következő olimpián már olimpiai sportág lesz a pingpongot és a lábtengót ötvöző, az Orbán-kormány által világsikerként beállított, magyarok által kitalált sport.

Nyitókép: Buda Környéki Televízió / YouTube

Címlapról ajánljuk