Gazdaság

Keddtől kötelező lesz a biztosítás az elektromos rollerek nagy részére

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 15:20

A jó hír, hogy ezt évi tízezer forint alatt is meg lehet úszni.

Keddtől már csak kötelező biztosítással lehet e-rollert használni a hazai utakon – hívja fel a figyelmet közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Az e-rollerezőknek közúti ellenőrzés során be kell tudni mutatni a biztosításról szóló igazolást, és bérlés esetén is a használónak kell meggyőződnie arról, hogy az adott rollerre kötöttek-e kgfb-t – írják.

A biztosítási díjak mértéke biztosítónként eltér, de az ötvenezer hazai e-rolleres többsége évi 10 ezer forint alatt találhat megfelelő kötelező biztosítást – írja a szövetség. Vannak több százezer forintot is elérő éves ajánlatok, amelyeket nyilvánvalóan azok a biztosítók hirdettek meg, amelyek egyelőre nem kívánnak rolleres ügyfeleket szerezni.

Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ elnökségi tagja azt mondta: nem csupán a büntetés elkerülése érdekében érdemes évi tízezer forint körüli összeget szánni az elektromos rollerek kötelező biztosítására, hanem azért is, mert ezekkel a járművekkel is könnyen lehet akár milliós károkat okozni. A kötelező biztosítás csak a másoknak okozott károkat téríti, a rolleresek saját védelmükről balesetbiztosítás megkötésével gondoskodhatnak.

A 25 km/óránál nagyobb sebességre tervezett e-rollerek mindegyikére kötelező biztosítást kötni, 14 km/óra felett pedig a 25 kilogrammnál nehezebbekre. De egyelőre az sem tisztázott, hogy a hatóságok a helyszínen hogyan állapítják majd meg, hogy az adott járműnek mi a tervezett sebessége – áll a közleményben.

Nyitókép: Moment / Getty Images

#Gazdaság#e-roller#biztosítás#kötelező biztosítás

Címlapról ajánljuk