Gazdaság

Borravaló vagy szervizdíj? A hivatal elárulta, hogy mi a különbség

rtl.hurtl.hu

2024. július 12. 18:45

Egyre több étteremben számláznak ki szervizdíjat, gyakorlott hőbörgők pedig egyre több étteremben hőbörögnek ezen, mondván: majd fizetnek borravalót, ha ők úgy gondolják, nekik azt ne számlázzák ki előre. A Gazdasági Versenyhivatal most hasznos útmutatót adott ki arra az esetre, ha valaki nem ismerné a kettő közti különbséget, és hasznos tanácsokkal szolgál arra az esetre is, ha adó- és járulékmentesen szeretné díjazni felszolgálója munkáját.

A szervizdíj, avagy felszolgálási díj nem jatt, hanem egy jogszabályban meghatározott bevételtípus – a száraz megfogalmazás azt takarja, hogy az így kiszámlázott összeget az étterem csak a dolgozók bérére fordíthatja, ráadásul előre meghatározott mértékben elosztva a munkavállalók között. A szervízdíj mértékét az étterem határozza meg, azonban köteles azt feltüntetni az étlapon, a vendég pedig köteles ezt kifizetni. Adózása kedvezményes, és a GVH tájékoztatója szerint „nagy mértékben hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez”.

A klasszikus értelemben vett borravaló, vagy szakszóval jatt fizetése ezzel szemben teljességgel a vendég belátásán múlik, viszont adózási szempontból nagyon fontos, hogyan fizetjük azt ki. Ha a borravalót közvetlenül a pincérnek adjuk, készpénzben, a végösszegtől elkülönítve, vagy erre a célra kihelyezett tárolóba, mondjuk befőttesüvegbe tesszük, amit a dolgozók egymás közt osztanak szét, akkor azt a pénzt a felszolgáló kapja adó- és járulékmentesen. A munkáltató dönt viszont annak a borravalónak a sorsáról, amit a számlával egy összegben fizetnek, vagy egy olyan befőttesüvegbe helyezzük, melynek tartalmát a munkáltató osztja szét.

A fő különbség tehát az, hogy a borravalót adhatjuk, a felszolgálási díjat pedig ki kell fizetnünk. A GVH szerint érdemes végiggondolni azt is, kinek a munkáját akarjuk jutalmazni:

  • A pincér kapja a pénzt adó- és járulékmentesen, ha a borravalót készpénzben, a számlától elkülönítetten adjuk,
  • a vendéglátóhely összes dolgozója kapja, ha a kihelyezett tárolóba tesszük a pénzt,
  • ám nem mindegy, ki osztja szét a befőttesüveg tartalmát, a munkavállalók, vagy maga az étterem: erre a GVH szerint érdemes rákérdezni.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#gazdasági versenyhivatal#borravaló#szervízdíj#étterem#pincér#felszolgáló#munkavállaló#munkabér#munkáltató

Címlapról ajánljuk