Gazdaság

Kénytelen a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálni a Vodafone felvásárlását

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 28. 11:59

Bár a kormány tavaly nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a Vodafone tulajdonváltását, a Gazdasági Versenyhivatalt az uniós és a hazai jog arra kényszeríti, hogy érdemi vizsgálatot indítson az ügylettel kapcsolatban.

Mint arról tavaly az RTL híradó is beszámolt, Nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány a Vodafone tulajdonváltását, ezért a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatta a 4iG, a magyar állam és a Vodafone közötti több mint 700 milliárd forintos tranzakciót.

A Vodafone-ban az állam 49 százalékos tulajdonos, míg az 51 százalékos rész tulajdonosa a korábban Mészáros Lőrinchez kötődő 4iG. A 4iG részben állami kezességvállalással kapott hitelt a vételár rá eső részének kifizetéséhez. Mindez azt jelenti, hogy miközben szinte teljesen közpénzből fizették ki a Vodafone árát, a 4iG-vel fuzionáló cég többsége nem is az államé.


A Szabad Európa cikke szerint az uniós és a hazai jog most mégis arra kényszeríti a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy érdemben vizsgálja felül az állami hátszelű felvásárlást.

A fejlemény onnan ered, hogy az Európai Unió Bírósága tavaly márciusban precedens értékű ítéletet hozott két francia kábeltévés cég összeolvadása ügyében, és ezért elvileg a magyar versenyhivatalnak vizsgálatot kellett volna lefolytatnia a Vodafone és a 4iG fúziója miatt. Ezt azonban a GVH nem tette meg, mire Ilyés Márton, egykori momentumos politikus és két polgármester bejelentést tett a hivatalnál, azzal érvelve, hogy a Vodafone felvásárlásával a 4iG a távközlési piac tizedén – 117 településen, háromszázezer vezetékes előfizetőt érintve – monopolhelyzetbe került.

A GVH azonban elutasította Ilyésék vizsgálati indítványát, a nemzetstratégiai jelentőségű minősítésre hivatkozva. Ilyés Mártonék ezután közigazgatási pert indítottak a hivatal ellen, amit 2024 tavaszán megnyertek. Mindezek után a Gazdasági Versenyhivatalnak kötelessége elvégezni az érdemi versenyhivatali vizsgálatot. Ha a GVH vizsgálata megállapítja, hogy a felvásárlás versenykorlátozó hatással járt, akkor kötelezhetik a 4iG-t, hogy adja el a vállalat egyes részeit.

„Ez a mostani precedens arra is példát ad, hogy a NER versenykorlátozásra felépített gazdasági hátországa lebontható jogállami eszközökkel” – mondta Ilyés Márton a Szabad Európának az üggyel kapcsolatban. Szerinte az egész, a nemzetstratégiai címszó alatti kivételezés jelensége nem más, mint „a fideszes strómanok adófizetői pénzből történő birodalomépítésének jogi alapja”.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#gazdasági versenyhivatal#vodafone#felvásárlás#Európai Unió Bírósága#Európa

Címlapról ajánljuk