Gazdaság

A magyarok harmada kifejezetten szereti az önkiszolgáló kasszákat, leginkább a fiatalok igénylik a robotpénztárosokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 12. 16:31

A magyarok ötöde ha tehetné, mindig önkiszolgáló kasszánál fizetne, mert kényelmesnek és gyorsnak tartják. 

Az Impetus Research 2024 áprilisában készült felmérése szerint a magyar lakosság több mint harmada előnyben részesíti az önkiszolgáló kasszákat a boltokban, írja a Portfolio.

A vásárlási és fizetési szokásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményei szerint

  • a lakosság 85 százaléka szokott önkiszolgáló kasszáknál fizetni,
  • minden harmadik felnőtt (37 százalék) szívesen választja ezt a fizetési módszert,
  • a felnőttek 19 százaléka ha tehetné, mindig önkiszolgáló kasszánál fizetne.

A felmérés szerint különösen a fiatalok nyitottak erre az új fizetési megoldásra, ami a megkérdezettek szerint kényelmes és gyors fizetést tesz lehetővé.

A 40 évnél fiatalabbak legalább 90 százaléka szokott ilyen kasszáknál fizetni, míg 50 év felett már csak 77 százalék a használók aránya. A 18-29 éves fiatalok negyede mindig önkiszolgáló kasszát választ, ha az elérhető. A 30-49 éveseknek már csak az ötöde választja az automata kasszázást, az ötven év felettieknek pedig csupán a 16%-a.

„Miközben Amerikában már újragondolják, sőt van, ahol leszerelik az önkiszolgáló kasszákat, Magyarországon még növekszik e technológia használata. A magyar lakosság egy jelentős része pedig nemcsak elfogadta, hanem egyértelműen igényli is az önkiszolgáló fizetést a boltokban” – közölte Schauermann Péter, az Impetus Research üzletfejlesztési vezetője.

Elgondolkodtató, hogy a fiatalabb generáció tagjai sokkal nyitottabbak e kasszák irányába, közülük többen szeretnék használni a technológiát, és őket nem zavarja, hogy nem egy hús-vér ember segítségével fizetnek

– tette hozzá a szakember.

Nyitókép: Oliver Berg/picture alliance via Getty Images

#Gazdaság#önkiszolgáló kassza#közvélemény-kutatás#boltok#fizetés#vásárlás

Címlapról ajánljuk