Gazdaság

Orosz helyett azeri gáz szállításáról tárgyal Ukrajna

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 16:07

Továbbra is hasznosítanák a vezetékeiket, de nem akarják, hogy az oroszok keressenek rajta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy országa tárgyal arról, hogy azeri gázt szállítsanak az Európai Unióba, megőrizve Ukrajna tranzitországszerepét és biztosítva nyugati szomszédjainak energiabiztonságát – írja a Bloomberg.

Zelenszkij épp kedden – Orbán Viktor kijevi látogatásának napján – adott interjút a Bloomberg TV-nek, amiben elárulta, az ukrán kormány tisztviselői foglalkoznak azzal a javaslattal, hogy az orosz gázt azerivel helyettesítené. A Bloomberg emlékeztet, hogy Európa az Ukrajna elleni orosz támadás óta igyekszik leválni az orosz gázról, de még mindig vannak európai államok – köztük Magyarország –, amelyek Ukrajnán keresztül, csővezetéken orosz gázt kapnak. Az erről szóló tranzitmegállapodás azonban az idei év végén lejár.

„Most alternatív lehetőségeket veszünk számba arra vonatkozóan, hogyan használhatjuk a csővezetékeket egy másik gázszállítóval, egy másik országból. A tárgyalások folyamatban vannak” – mondta Zelenszkij hozzátéve, hogy nem akarják meghosszabbítani a gázszerződéseket Oroszországgal: „nem akarjuk, hogy itt keressenek pénzt”.

A jelenleg hatályos megállapodást 2019-ben írta alá az ukrán állami Naftogaz az orosz Gazprommal. Ukrajna 2021-ben mintegy egymilliárd dollárt keresett a gáztranziton, ezért az ukrán gazdaság szempontjából fontos, hogy továbbra is hasznosítsák a vezetékeket. Attól is lehet tartani, hogy a kihasználatlan gázvezetékeket az oroszok megsemmisítik, vagy addig romlik az állapotuk, hogy a javításuk már nem lesz gazdaságos.

Azerbajdzsán már jelezte, hogy növelné európai gázexportját, de még nem rendelkezik elegendő hosszútávú szerződéssel ahhoz, hogy beruházzon a kitermelés növelésébe. Amíg kapacitását növeli, addig akár árucsere-megállapodást is köthet Oroszországgal, ami nem szokatlan az olaj- és gázpiacon olyan esetekben, amikor fizikailag nem lehetséges az energiahordozók szállítása. Egy ilyen megoldás azonban inkább ideiglenesen merülhet fel.

Nyitókép (illusztráció): MTI/EPA/Filip Singer

#Gazdaság#ukrajna#Volodimir Zelenszkij#gáz#gázszállítás#azerbajdzsán#oroszország

Címlapról ajánljuk