Gazdaság

Drasztikusan visszaesett Matolcsy Ádám bútorgyárának nyeresége

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 15:43

Az árbevétele, valamint az adózott nyeresége is jelentősen csökkent a Matolcsy Ádám többségi tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft.-nek. A fő gond, hogy a bútorcserét világszerte elhalasztották a vállalkozások.

Csaknem 280 millió forinttal, 20 millió forintra csökkent a Balaton Bútor Kft. adózott nyeresége – derült ki a cég beszámolójából. A cég többségi tulajdonosa Matolcsy Ádám, a jegybankelnök Matolcsy György fia a Magyar Stratégiai Zrt.-n keresztül. Utóbbiból Matolcsy 670 millió forint osztalékot vett ki, ezt elsőként az Mfor írta meg.

A Balaton Bútor árbevétele sokkal kevesebb lett a 2022-eshez képest, ez 3,4 milliárd forintról 2,76 milliárd forintra csökkent. Ebben leginkább az játszott szerepet, hogy az exportértékesítés visszaesett. 

„Az energiaárak drasztikus növekedését nehezen tudjuk az árainkban érvényesíteni, valamint a Brexit hatása miatti jelentős árbevétel-kiesést is próbáljuk új partnerekkel bővíteni, de az egész világra kiható energiaválság miatt sajnos a bútorok lecserélését későbbi időpontra csúsztatják át a vállalkozások” – áll a beszámolóban.

Azt írták, hogy a beazonosított hatások ugyan „jelentősek és negatív hatással vannak a likviditásra”, de a vállalat működése biztosított.

A vállalat 9 pályázaton tudott nyerni az elmúlt években 660 millió forint értékben, ebből 2023-ban 98 millió forintot számoltak el bevételként, 2022-ben pedig 229 millió forintot, azaz a nyitott összeg még 332 millió forint. 

A bútorgyártással foglalkozó cég több mint 6,2 tonna veszélyes hulladékot semmisített meg, de még így is maradt több mint 5 tonnányi anyag. A vállalat vezetői a nyereséget eredménytartalékba helyezték.

Korábban az RTL Híradó mutatta be, hogy Matolcsy Ádám és barátai mennyit kerestek a Nemzeti Bankon:


Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#Balaton Bútor#matolcsy ádám#nyereség#beszámoló

Címlapról ajánljuk