Gazdaság

Komoly veszteséget hozott össze az Aldi és a Spar

rtl.hurtl.hu

2024. június 1. 7:49

Ezzel szemben a Penny nyereségre tudott szert tenni.

A 2023-as pénzügyi beszámolókból kiderült, hogy a Spar és az Aldi jelentős veszteségeket szenvedtek el, míg más kiskereskedők, mint a Penny és az Auchan, nyereségesek voltak, írja a Telex. A Spar 18,3 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, ami meghaladta a 2022-es 13,1 milliárd forintos veszteséget. A Spar ügyvezető igazgatója, Heiszler Gabriella szerint a veszteségek fő oka az aránytalanul magas kiskereskedelmi különadó.

Az Aldi szintén veszteséget termelt 2023-ban, 9,5 milliárd forintos mínusszal zárta az évet, szemben a 2022-es 6 milliárd forintos profittal. Ez különösen figyelemre méltó, mivel az Aldi utoljára 2014-ben volt veszteséges.

Ezzel szemben a Penny Market 487 milliárd forintos árbevételt ért el, és 5 milliárd forintos adózás előtti nyereséget könyvelt el 2023-ban, jelentősen javítva a 2022-es minimális veszteséget. Az Auchan is pozitív változásról számolt be, 580 millió forintos nyereséget ért el, miután az előző évben még 1,7 milliárd forintos veszteséget szenvedett.

A Lidl és a Tesco adatai még nem állnak rendelkezésre, mivel nem a hagyományos naptári év szerint könyvelnek. A többi kiskereskedelmi lánc eredményei néhány héten belül várhatók.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#aldi#Penny#spar#veszteség#nyereség

Címlapról ajánljuk