Gazdaság

Mérgező anyagok lehetnek a Shein gyermektermékeiben

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 12:02

Voltak olyan cipők, amiben a megengedett érték több mint négyszázszorosa volt a mérgező anyagok szintje. 

Mérgező anyagokkal vannak teli a Shein gyermekeknek készült termékei egy dél-koreai vizsgálat szerint – jelentette a helyi sajtó. A szöuli önkormányzat nyolc, bőrből készült gyermekholmit vizsgált meg, és abból hétben találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségben mérgező anyagokat.

Négy, bőrből készült táska közül háromban a megengedett szint több mint 150-szerese volt a lágyítóként használt ftalát mennyisége, egy cipőben pedig 428-szorosa. Egy cipőben és egy táskában a formaldehid szint volt a megengedettnél magasabb, egy övben pedig az ólom mennyisége.

A Nemzeti Népegészségügy Központ oldalán található leírás szerint több olyan ftalát ismert, amely megzavarhatja a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején. Emellett befolyásolhatják a nemi fejlődést és a nemi működéseket (pl.: termékenység csökkenése, spermiumszám csökkenés, korai pubertás, rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, policisztás petefészek, endometriózis), káros hatásúak lehetnek az idegrendszer fejlődésére (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási nehézségek) és megzavarhatják az anyagcsere-folyamatokat, valamint elhízást okozhatnak.

A ftalátok káros hatásának következtében az Európai Unióban számos ftalát már nem lehet műanyag árucikkekben, gyermekjátékokban, élelmiszerrel érintkező műanyagokban, illetve kozmetikumokban – írta Nemzeti Népegészségügy Központ.

Szöul április eleje óta vizsgálja rendszeresen az olyan kínai e-kereskedelmi oldalakon, mint például a Temu vagy az AliExpress vásárolható termékeket. A majdnem száz árucikk nagyjából negyven százalékában bukkantak mérgező anyagokra.

Nyitókép:A Shein standja egy pekingi kiállításon, 2023 novemberében. Fotó: REUTERS/Florence Lo/

#Gazdaság#shein#mérgező anyagok#kína#dél-korea

Címlapról ajánljuk