Gazdaság

Wolt: Nem alkalmazunk vendégmunkásokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 23. 12:58

Az utakon látható woltos futárok közt szemlátomást sok a külföldi, a Világgazdaság megkérdezte a céget, hogy hány vendégmunkás dolgozik nekik.

Az elmúlt időszakban egyre többeknek tűnt fel, hogy a woltos ételfutárok közt sok a külföldi, akik gyakran még angolul is alig beszélnek. A Világgazdaság megkérdezte a céget, hogy alkalmaznak-e vendégmunkásokat, ha igen, hányat.

A cég a lap megkeresésére ezt válaszolta:

Nem alkalmazunk vendégmunkásokat.

A meglepő kijelentést azzal magyarázták, hogy a woltos futárok nem munkavállalók a Woltnál, hanem „szolgáltatási szerződéssel szállító partnerek”, akik vagy egyéni vállalkozóként, vagy diák- vagy nyugdíjas szövetkezeten keresztül, vagy flottapartneren keresztül dolgozhatnak a platformon.

Arra a kérdésre, hogy miért látni manapság sok külföldi Wolt-futárt, azt válaszolták, hogy a feltételeknek könnyű megfelelni: alacsony a belépés költsége, akár egy kerékpárral is el lehet kezdeni a futárkodást, a magyar nyelvtudás nem szükségszerű, az applikációjuk felhasználóbarát, az ügyfélszolgálatuk a futár partnerek számára is rendelkezésre áll, és mindezeken túlmenően rugalmas a munkaidő, mindenki akkor és annyit futárkodik, amikor és amennyit akar.

A cég a hozzájuk jelentkező futároktól nem kér nemzetiségre vonatkozó információt, „az ugyanis nem releváns a feladatok teljesítéséhez”, ezen kívül „cégünk mentalitása nem enged semmilyen negatív vagy pozitív diszkriminációt”, a fizetés is teljesítményalapú, „nemre, életkorra, csatlakozási formára vagy származásra való tekintet nélkül, azonos díjazási elemek mentén történik”.

Márciusban arról készítettünk videóriportot, hogy tényleg meg lehet keresni havi egymilliót futárként? 


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#futár#wolt#ételfutár#vendégmunkás

Címlapról ajánljuk