Gazdaság

Figyelem: az OTP automatikusan beállítja az átutalás napi limitjét májusban

rtl.hurtl.hu

2024. április 19. 18:33

Az is kiderült, hogy a többi magyar pénzintézet tervez-e hasonló lépést. 

A jegybanki adatok szerint csökkent az átutalásos módszerrel elkövetett csalások száma, ugyanakkor a bankok és a Magyar Bankszövetség (MBSZ) is napi limit beállítására szorgalmazza az ügyfeleket, írta meg az Economx. A pénzintézetek többségénél lehetőség van ideiglenes, például 24 órás költési maximum beállítására is.

Kovács Levente, az MBSZ főtitkára a jegybank korábbi sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára, 2023-ban ugyanis a csalások 85 százaléka 1 millió forint feletti összeg volt, ha lett volna limitük, akkor nem tudtak volna ennyi pénz ellopni tőlük.

Az OTP Bank az elsők között lépett: május nyolcadikától a pénzintézet automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra.

A szolgáltatás az ön biztonságát szolgálja, és a beállított limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen akár fel is függesztheti az OTP MobilBankban

– teszi hozzá a pénzintézet az ügyfeleknek kiadott tájékoztatójában.

A limitet azon ügyfeleknél állítják be, akik digitális szerződéssel rendelkeznek, tehát rendelkeznek OTP InternetBankkal vagy MobilBankkal. Akik nem használják ezeket a platformokat, továbbra is a bankfiókokban tudják módosítani a napi maximumot.

A lap megkeresett több bankot is, azt tudakolva, hogy terveznek-e hasonló lépést. Válaszaikból kiderült, hogy alapvetően az ügyfelekre bízzák, kívánják-e korlátozni a pénzmozgást a saját bankszámlájukon.

Korábban a Nemzeti Védelmi Szolgálat arra hívta fel a figyelmet: senki se telepítsen olyan programokat, amelyek átvehetik az irányítást a számítógép felett. Közzétettek egy hangfelvételt, amelyen egy csaló az AnyDesk nevű program telepítésére próbálja rávenni áldozatát. A csalók gyakran valódi cégek nevében, rendkívüli ajánlatokkal is igyekeznek átverni áldozatukat:


Nyitókép: Pexels

#Gazdaság#otp#limit#átutalás#banki csalás

Címlapról ajánljuk