Gazdaság

Nem kizárt, hogy a kormány beavatkozik a magas üzemanyagárak miatt

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 13:17

Nagy Márton azt mondta, hogy kezd fogyni a kormány türelme, de a döntés előtt hivatalos adatokat kérnek a KSH-tól, hogy kiderüljön, mekkora a régióban a benzin és a gázolaj ára.

„Véleményünk szerint 7-9 százalékkal vannak följebb a hazai üzemanyagárak, mint a régiós átlag. De annak érdekében, hogy ne legyen vita arról, hogy pontosan mi is a régiós átlag, a KSH-t bíztuk meg, mint független, objektív szervezetet, hogy alakítsa ki ennek módszertanát. Jövő hét péntektől fogja publikálni a szomszédos országok üzemanyagárait és az átlagokat, utána tud a kormány dönteni, hogy beavatkozik-e vagy sem az üzemanyagpiacon” – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában. 

A nemzetgazdasági miniszter egyebek mellett arról beszélt:

  • Ha beindulnak a beruházások, mint a CATL vagy a BMW, és ezek teljes kapacitáson fognak termelni, akkor a 4 százalékos növekedés nagyon könnyen elérhető, de ehhez kell az exportpiacaink és Németország gyógyulása is.
  • Az ukrajnai háborúról: „Donald Trump megválasztása esetén jóval nagyobb esély van arra, hogy béke legyen és véget érjen ez a konfliktus. Ellenkező esetben, ha marad Joe Biden, akkor háborús költségvetést kell készítenünk”.
  • A reálbér és fogyasztási oldalról is egyre több ember fogja érezni a növekedést, mindenfajta jövedelmi tizedben, ágazatban és régióban.
  • A kormány türelme kezd elfogyni. (…) Figyelmeztettük a MÁSZ-t és a Molt is, hogy azt a megállapodást, amely értelmében a hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, tartsa be, ugyanis időközben az árak elcsúsztak. 

Nyitókép: Purger Tamás/MTI

#Gazdaság#benzin#gázolaj#üzemanyag#Nagy Márton#ársapka

Címlapról ajánljuk