Gazdaság

Milliárdokat igényelhetnénk vissza az adónkból – itt követjük el a hibát

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 16:08

Összesen 280 ezer forintot is vissza lehet igényelni a befizetett adóból nyugdíjra, vagy egészségpénztári befizetésre.

Éves szinten mintegy egymillió ember igényelhetne állami támogatást nyugdíjmegtakarításra vagy egészségpénztári tagságra, mégis rengetegen nem élnek ezzel a lehetőséggel – írja a Portfolio.

A cikk szerint több olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma is létezik, amelyek segítségével egyenként 20 százalékot, összesen akár 280 ezer forintot is vissza lehet igényelni a befizetett adóból.

Az egészség- és nyugdíjpénztárak esetén 150 ezer forintos adóvisszatérítést lehet kapni, ezt évi 750 ezer forint befizetésével lehet maximálni. A nyugdíjbiztosításokkal évi 130 ezer forintot lehet visszaigényelni, ehhez évente 650 ezer forintot kell befizetni. A nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) érhető el a legalacsonyabb adóvisszatérítés, ez évi 100 ezer forintot jelent, amit 500 ezer forint befizetésével lehet megszerezni.

Akinek ebből több is van, azoknak a maximális visszaigényelhető összeg 280 ezer forint évente. Az igényléshez megfelelő adóalap is kell, a 280 ezer forintos visszatérítéshez nagyjából bruttó 156 ezer forintos havi jövedelemre van szükség.

A Magyar Nemzeti Bank szerint azonban sokan nem élnek az adóvisszatérítés lehetőségével. A cikkben azt ajánlják, hogy ellenőrizze mindenki a NAV által elkészített adóbevallását, hogy ne essen el az összegtől.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

#Gazdaság#szja#visszaigénylés#adóvisszatérítés#nyugdíj#megtakarítás#egészségpénztár

Címlapról ajánljuk