Gazdaság

A Fülöp-szigeteki és ukrán vendégmunkások is sztrájkoltak a sopronkövesdi gyárban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 21. 20:12

Kétórás sztrájkot tartottak csütörtökön az Autoliv sopronkövesdi üzemében, ahol a munkát beszüntető magyar dolgozókhoz csatlakoztak a Fülöp-szigeteki és ukrán vendégmunkások is.

A korábbi bejelentésnek megfelelően csütörtökön 13 órától kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a légzsákokat, biztonsági öveket és egyéb járműbiztonsági felszereléseket gyártó Autoliv sopronkövesdi üzemében. Az Autoliv Kft. dolgozóit képviselő Vasas szakszervezet március 14-én alakított sztrájkbizottságot, mert nem tudták elfogadni a vállalat által ajánlott béremelés mértékét, amely nem elegendő a dolgozók jelenlegi életszínvonalának fenntartásához sem.

A Vasas helyi alapszervezete azt közölte az rtl.hu-val, hogy a sztrájk a munkavállalók egységes támogatásával zajlott le, sok vendégmunkás, Fülöp-szigetekiek és ukránok is letették a munkát. A termelés teljesen megállt erre a két órára, sok irodai dolgozó is csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

A szakszervezet szerint a figyelmeztető sztrájknak meg is lett az első eredménye, a munkáltató emelt a kezdeti ajánlatán, ami megközelítette a szakszervezeti követeléseket.

A bér és más juttatások emelését tartalmazó csomag március 1-jével történő bevezetését a vállalat be is jelentette, azonban a szakszervezet ragaszkodik az eredeti követelésekhez, így ha a cég holnapig nem fogadja el a dolgozók által kért feltételeket, akkor tovább folytatják a sztrájkot.

A cég dolgozói 2024. január elsejei bevezetéssel követelik az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak 15 százalékos, az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak 12 százalékos bérfejlesztését, a szellemi állományban dolgozóknak bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8 százalékos, afelett 5 százalékos bérfejlesztést, az étkezési hozzájárulás összegének emelését és évi 160 ezer forintos üdülési jutalmat.

A szakszervezet szerint a követelések reálisak, tekintettel arra, hogy mennyivel emelkedtek az élelmiszer-, valamint üzemanyagárak, hogy megdrágultak a bankok és mobilcégrek szolgáltatásai, de még az üzemi étkezde árai is nagyot nőttek. 

Nyitókép: Egy dolgozó biztonsági övet helyez fel egy tesztbábura az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. sopronkövesdi üzemének tesztlaborjában 2015. február 23-án – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

#Gazdaság#sztrájk#autoliv#Sopronkövesd

Címlapról ajánljuk