Gazdaság

„A munkatársaim háromnegyede magyarul beszél” – magyarul képzik a targoncásokat Ausztriában

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 8:47

A munkaerőhiány és az érdeklődők anyanyelve kikényszerítette, hogy magyarul képezzenek targoncásokat Ausztriában.

A mezőgazdaságban, a raktárakban és az építkezéseken is nagy igény van targoncásokra Ausztriában, az állásokat viszont csak azok tölthetik be, akik rendelkeznek targoncavezetői engedéllyel. A Salzburger Nachrichten cikke szerint ez sok cégnek, illetve munkavállalónak probléma, főleg Burgenlandban és Alsó-Ausztriában. Sokszor a nyelvtudás hiánya akadályozza meg az egyébként motivált munkavállalókat, hogy továbbképezzék magukat.

Az Osztrák Hulladékgazdálkodási Vállalkozások Szövetsége (VOEB) választ akart adni a nem német anyanyelvűek problémájára, illetve az iparágban tapasztalható munkaerőhiányra, ezért első alkalommal magyar nyelvű targoncavezetői tanfolyamot kínáltak. Március elején kétnapos, magyar nyelvű képzésen tanulhattak az érdeklődők, a lehetőség bármelyik osztrák cég számára nyitva állt. Ez csak az első lépés lehet, mennyiben igény mutatkozik rá, szerb nyelvű targoncás tanfolyamot is indítanak. 

A munkatársaim háromnegyede magyarul beszél. Ők azok a munkavállalók, akik az infrastruktúránkat karbantartják. Az új tanfolyamot azért vettük fel az Akadémia programjába, hogy minden érdeklődő munkavállaló osztrák színvonalú továbbképzésben részesülhessen

– fogalmazott Gabriele Jüly, a VOEB elnöke.

Tavaly a Reggeliben mutatták be, hogy havonta akár 700 ezer forintot is félre tud tenni targoncásként Németországban egy magyar családapa:


Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

#Gazdaság#ausztria#tanfolyam#targoncás#külföldi munka#ausztriai munkák#Karrier#munkalehetőség

Címlapról ajánljuk