Gazdaság

Rémisztő adatok: a magyarok költik a legkevesebbet az Európai Unióban, már Bulgária is előttünk van

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 6:20

Az EU-átlag kevesebb mint felét érik a hazai bruttó átlagkeresetek.

Az EU-ban a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb 2023-ban. Egy évvel korábban a bolgárok még mögöttünk álltak, de a tavalyi, 17 százalék feletti itthoni infláció miatt ők is megelőztek minket, írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői megnézték, mi lehet ennek az oka, s azt írták: változásra mindaddig nincs lehetőség, amíg az Orbán-kormány nem hagy fel hibás gazdaságpolitikájával, írja a lap.

A magyar háztartások azért költik a legkevesebbet, mert a legalacsonyabb a jövedelmük – állapították meg az MNB elemzői. Az elmúlt években ugyan forintban jelentősen nőttek a háztartások jövedelmei, de  euróban számolva az EU-átlag kevesebb mint felét érik el a hazai bruttó átlagkeresetek, és vásárlóerő-paritáson is csak 64 százalékát. 

Az MNB szakértői szerint a kormánynak olyan ágazatokba kellene tőkét vonzania, amelyek növelik az itthon maradó bruttó nemzeti jövedelmet (GNI). 

Tovább rontotta a háztartások helyzetét, hogy azok részesedése a rendelkezésre álló nemzeti jövedelemből közel 10 százalékkal mérséklődött, a jövedelemnövekedés nagyobb része a vállalati profitokban és az államnál csapódott le.

A fogyasztás növekedését és a jólét elérését akadályozó másik tényező az infláció. A GKI Gazdaságkutató tanulmánya szerint az uniós csatlakozás óta eltelt húsz évben Magyarországon nőttek a leggyorsabban a fogyasztói árak azon 10 tagállam közül, amelyekkel egyszerre lett a közösség tagja. 

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Gazdaság#fogyasztás#költés#utolsó#utolsó hely#magyarország#európai unió#Európa

Címlapról ajánljuk