Gazdaság

Kiderült, mennyivel drágult a kötelező biztosítás

rtl.hurtl.hu

2024. február 24. 17:27

Az MNB adatai szerint Budapesten 12, vidéken 11 százalékkal drágult a személyautók kötelező felelősségbiztosítási díja egy év leforgása alatt.

A budapesti autósoknál összességében 12, a vidékieknél 11 százalékkal drágult a személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja egy év alatt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

Jó hír azonban, hogy tavaly az utolsó negyedévben folyamatosan lassult, már csak 368 forinttal emelkedett az összeg egy átlagos autónál, közölte az MNB szombaton az MTI-vel. Kifejtették, hogy a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak átlagos állománydíja 0,3 százalékkal, szerződésenként kevesebb mint 400 forinttal nőtt 2024 utolsó negyedévében a korábbi időszakok 1-7 százalékos mértékeivel szemben.

A személyautók éves országos átlagdíja így 2023-ban 53 ezer forint alatt maradt. Éves szinten összességében 7 százalékkal bővült a kárráfordítások mértéke, ami szintén fékeződést jelez. Az MNB szerint ráadásul a kártérítések növekedésének lassulása visszafoghatja a díjak emelkedését is.

Az egyéb járműkategóriák esetében az egyedi járművek többségénél egyszámjegyű, a taxiknál, nagyobb autóbuszoknál és teherautóknál viszont 10-16 százalék között volt az éves díjemelkedés mértéke. Az MNB közlése szerint a flottás járművek szinte mindegyikénél kétszámjegyű éves díjnövekedés volt látható, ezen belül a nagyobb buszoknál – ahol ugyanakkor menet közben jelentősen csökkent az állomány, tehát változott az összetétel – 74 százalékkal nőtt a díj 2023-ban.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Gazdaság#mnb#autó#biztosítás#kötelező biztosítás

Címlapról ajánljuk