Gazdaság

Felére esett vissza az orosz gázszámla

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 8:52

Két éve még a dupláját fizettük az orosz gázért. A csökkenés nem meglepő, a gáztőzsdén is lent vannak az árak.

Kevesebb, mint a felére esett Magyarország gázszámlája tavaly a földgáz árának esése miatt – írja a 24.hu. Az Eurostat adatai szerint 6,3 milliárd köbméter orosz gáz érkezett Magyarországra tavaly, míg 2022-ben 5,46 milliárd köbméter volt a behozatal.

Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikai helyettes államtitkára szerint ugyanakkor ebből nagy következtetéseket nem érdemes levonni. „A szerződésekbe nem látunk bele, csak annyi biztos, hogy évi 4,5 milliárd köbméter az orosz-magyar hosszútávú gázszerződés alapján lekötött mennyiség, hogy ezen felül milyen plusztételekkel kerekedik ki a 6,3 milliárd köbméter, a kívülálló számára nem tudható. Például a gáztőzsdén is lehet orosz gázt venni” – mondta.

Az összes felhasználás 11 százalékkal csökkent, 8,5 milliárd köbméter körül alakult, ebből a lakosság 3, míg a gazdasági élet 5,5 milliárd köbmétert használt fel.

Az Eurostat szerint az orosz gáz ára is komolyan csökkent. A 6,3 milliárd köbméterért 3,44 milliárd eurót kellett kifizetni. 2022-ben ennek több mint kétszerese volt az orosz gázszámla: akkor 7,8 milliárd eurót kellett fizetni, ráadásul úgy, hogy cserébe sokkal kevesebb gáz érkezett. Holoda a lapnak elmondta, nem lepte meg az áresés, mert a gáztőzsdén lehetett látni, hogy olcsóbb lett a gáz és ezt az orosz-magyar hosszútávú szerződésben az árak bizonyos csúszással követik a tőzsdei havi súlyozott átlagárat.

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

#Gazdaság#gáz#gázszámla#oroszország#gáztőzsde#gázfogyasztás

Címlapról ajánljuk