Gazdaság

Az igazság pillanata: ekkorát zuhant a katások száma

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 13:25

2022. szeptember 1-től teljesen új szabályok vonatkoznak a katásokra, a legfontosabb, hogy csak magánszemélyeknek adhatnak számlát. 

A kata éves bevallásának határidejéhez közeledve a Számlázz.hu számvetést készített arról, hogy több, mint 724 ezer ügyfele közül hány egyéni vállalkozó jelezte a számlázási fiókjában, hogy a kata adónem szerint adózik – írta a Portfolio. 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (a régi kata) 2022. augusztus végén szűnt meg. Akkor 261 ezer katás ügyfél volt regisztrálva a társaság rendszerében. 2022. szeptember 1-től teljesen új szabályok vonatkoznak a katásokra, ezek közül a legfontosabb, hogy megszűnik a kata adóalanyiságuk, ha kifizetőtől szereznek bevételt. Számuk emiatt először 35 ezerre csökkent, de az elmúlt egy évben ismét növekedésnek indult, mára már legalább 40 ezren jelezték, hogy katásként adóznak. Korábban a Házon kívül mutatta be, hogyan oldotta meg a kata utáni életet egy futár, egy mozgásfejlesztő, egy műfordító és egy vezetésoktató:


A többi ügyfél sem tűnt el a platformról, csupán más adónemet választottak: nagy részük átalányadózó lett a változások után, de vannak olyanok is, akik társas vállalkozást alapítottak. Az előírásoknak megfelelően azok választják a katát, akiknek csak magánszemély partnerei vannak. Sok a katás vállalkozók között a fodrász, kézműves, alkotóművész, nyelvtanár, vagy éppen személyi edző.  

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#kata#adózás#vállalkozó

Címlapról ajánljuk