Gazdaság

Szakértő: Fenntarthatatlan a nők korábbi nyugdíjazása, szigorodhat is a választások után

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 16:10

Farkas András, a NyugdíjGuru News szakértője szerint fenntarthatatlan a Nők40, mivel brutálisan sok közpénzbe kerül. Ő arra számít, hogy a 2026-os választások után komolyan meg fogja szigorítani a rendszert a kormány. Elmagyarázta azt is, miként lehet a rugalmas nyugdíjazás gendersemleges rendszere a Nők40 kivezetésének valódi megoldása.

Fenntarthatatlan a Nők40, írja a Portfolión Farkas András, a NyugdíjGuru News szakértője. Felidézi: töretlen népszerűsége miatt az utóbbi években egyre nagyobb összeget, idén már 467 milliárd forintot kell a Nők40-ben testet öltő pozitív diszkrimináció, illetve az azzal együtt lényegében kialakult kettős nyugdíjkorhatár biztosítására fordítani.

Szerinte várható, hogy a rendszer feltételei a 2026-os választást követően szigorodni fognak. Viszont állítja: lehet úgy módosítani a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, és létrehozni egy gendersemleges nyugdíjazási rendszert, amely megoldhatná a helyzetet. Szerinte a jelenlegi helyzetet kétféleképpen lehetne módosítani:

  • a korhatár előtti nyugdíjazás korszerű rendszerének megteremtésével
  • a jogosító idő hosszának fokozatos emelésével

Az első megoldás mindenki számára lehetővé tenné a mindenkori nyugdíjkorhatár előtt 3-5 évvel történő nyugdíjigénylést annak tudomásul vétele mellett, hogy annál komolyabb levonás (málusz) terhelné a nyugdíjat, minél korábban vennék azt igénybe. Hozzáteszi: a modern nyugdíjrendszerek mindegyikében ismert ilyen megoldás.

Úgy véli, a pénzügyi nyomás enyhítésére a megoldás a jogosító idő hosszának fokozatos emelése lehetne. Emellett megismétli: a valódi megoldás a rugalmas nyugdíjazás gendersemleges rendszerének bevezetése lehet.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#nyugdíj#negyven#nők#diszkrimináció#fenntartható#közpénz#megoldás#szakértő

Címlapról ajánljuk