Gazdaság

Kitalálják, hogy mi történik Elon Musk rozsdamentes acélból készült Cybertruckjaival?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 15. 18:48

Igen, jól tippeltek, Elon Musk rozsdamentes acélból készült Cybertruckjai rozsdásodnak.

Alig pár hónap telt el azóta, hogy a Tesla elkezdte leszállítani a régóta várt Cybertruckokat az ügyfeleknek, egyes Cybertruck-tulajdonosok máris arra panaszkodnak, hogy a rozsdamentes acélból készült autók rozsdásodnak, írja a Futurism.

Elon Musk 2019-ben személyesen mutatta be a Tesla futurisztikus pickupját, aminek fő vonzerejét abban foglalta össze, hogy a rozsdamentes acélból készült kasztni ütésálló, golyóálló. 

A Tesla új járművének bemutatóján egyébként roppant kínos incidens történt. A Cybertruckot ugyanis úgy harangozták be, hogy az üvege is törhetetlen. A premieren – a közönség és tévékamerák jelenlétében – mégis sikerült a prototípus vezetőoldali ablakait egy fémgolyóval betörni. Elon Musk láthatóan zavarba jött, majd azt magyarázta, hogy annyi mindennel tesztelték az üveget, mindenfélét dobáltak rá, mégsem tört be. Az esetről az RTL Híradója is beszámolt:


Nos, mostanra kiderült, hogy a vastag acéllemezekből hajtogatott kasztni lehet hogy ütésálló és golyóálló, de hogy nem vízálló, az biztos.

A Cybertruck-tulajdonosok Klubja nevű internetes fórum egyik tagja azt jelezte, hogy kis narancssárga foltok jelentek meg az autóján, miután mindössze két napig vezette azt esős időben. Amikor autóját átvette, a Tesla kereskedés tanácsadója külön megemlítette neki, hogy esőben narancssárga rozsdanyomok jelenhetnek meg a Cybertruckokon, ezeket polírozással el lehet tüntetni.

Az újdonsült Cybertruck-tulaj olyan fotókat tett közzé, amelyek mosószeres lemosás után mutatták autója karosszériáját. A rozsdamentes acélból készült kasztni felületét apró, nem túl esztétikus, barna rozsdafoltok pettyezik.

Foltosodik

Egy másik felhasználó hasonló jelenségről számolt be: ő is narancssárga rozsdafoltokat vett észre autóján, miután a Los Angelest nemrég sújtó felhőszakadások alatt vezette azt. Ő elvitte járművét a helyi szervizbe, ahol jegyzőkönyvet vettek fel a jelenségről, majd azt ígérték, hogy a következő hónapban eltüntetik a foltokat, amint megérkeznek az ehhez szükséges eszközök.

Kitalálják, hogy mi történik Elon Musk rozsdamentes acélból készült Cybertruckjaival?
Fotó. Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images

Vannak akik kétségbe vonják a korróziós foltok eredetét, szerintük csak por vagy egyéb szennyeződés tapadt meg a szálcsiszolt acélfelületen. A Cybertruck használati utasítása egyébként megemlíti a korrózió lehetőségét, és erre a Tesla nemrég külön fel is hívta a figyelmet: „A külső sérülések elkerülése érdekében azonnal távolítsuk el a maró anyagokat (például zsír, olaj, madárürülék, fagyanta, elhullott rovarok, kátrányfoltok, útsó, ipari csapadék stb.)” – írják, azt javasolva, hogy ilyen szennyeződés esetén azonnal mossa le szappanos vízzel a tulajdonos az autóját.

Pénzbe kerül a korrózióállóság

„A Cybertruck külseje érzékeny a korrózióra, amint azt a kézikönyv is elismeri” – írta az egyik fórumtag, aki szerint ha a rozsdamentes acélt bevonó króm-oxid réteg sérül, a korrózió megindul.

Egy harmadik fórumozó szerint van remény: az ő Cybertruckja is rozsdásodni kezdett, de alapos windexes tisztítással sikerült a rozsdafoltokat eltüntetni. A Cybertruck megrendelésekor egyébként 4-5000 dolláros felárért egyébként lehet választani speciális fényezést is, ami megvédi a karosszériát az időjárás viszontagságaitól. A gúnyolódók szerint azonban van egy egyszerűbb és olcsóbb megoldás: csak száraz és napsütéses időben szabad vezetni a Cybertruckokat.

Mindezek után a viccelődés megindult a Twitteren is (amit X-re nevezett át Elon Musk, miután megvásárolta):


Nyitókép: Tayfun Coskun/Anadolu via Getty Images

#Gazdaság#elon musk#tesla#cybertruck#rozsda

Címlapról ajánljuk