Gazdaság

Eddig 735 milliárd forint az ország vesztesége a méregdrágán vett orosz gázon

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 14:15

A sebtében, drágán megvett különleges földgázkészlet megtartását még egy évvel, 2025 tavaszáig nyújtották ki.

Még tovább ragaszkodna a kormány a 2022-ben sebtében, méregdrágán megvásárolt különleges földgázkészeltéhez, írja a Portfolio a 15/2024. (I. 31.) számú kormányrendelet alapján. A lap szerint ezzel gyakorlatilag még egy évvel 2025 tavaszáig kinyújtották annak megtartását.

Szerintük ezt azért tették meg, hogy ne kelljen gigantikus pénzügyi veszteséget elkönyvelni a százmilliárdos nagyságrendű beszerzésen. Ezt úgy sikerült összehozni, hogy a kormány a gáz árának történelmi csúcsán vásárolt egy nagy készletet. 

A 2022 nyarán megvett 740 millió köbméter, mintegy 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként, miközben szerdán a holland TTF gáztőzsdén 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva 122 forint köbméterenként.

Ráadásul a 255 eurós ár nagyjából 5 euróval magasabb is volt, mint a legmagasabb ár a gáztőzsdén. A vásárlás után pedig szinte pillanatokkal kezdett meredeken zuhanni az ár a TTF-en.

A vásárlás 2,01 milliárd eurónyi, akkori árfolyamon kb. 825 milliárd forintnyi szindikált bankhitellel történt, ezért a mostani állapot szerint nagyjából 89 százaléknyi, 735 milliárd forintnyi nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak. Ha a mostani árak mellett használná fel a kormány a gázt, ekkora veszteséget kéne lenyelnie az állami költségvetésnek, tehát az adófizetőnek.

A kormányrendelet értelmében még nagyobbra, 23 százalékra ugrott a védett gáztartalékok aránya, amelyeket csak különleges engedéllyel lehet értékesíteni. Ez nagyobb ellátásbiztonságot ad az idei évre, amely indokolttá teszi a döntést, írják.

Nyitókép: MTI / EPA-PAP / Marcin Bielecki

#Gazdaság#földgáz#különleges#veszteség#vásárlás#ár#kormányrendelet

Címlapról ajánljuk