Gazdaság

Rogánék kedvezményes adózással csábítanák a külföldi munkaerővel érkező „digitális” cégeket

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 7:25

Az új rendszerbe csak azok a cégek léphetnek be, amelyekben többségben vannak a harmadik országból érkező dolgozók.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kedvezményes adóztatási rendszerrel csábítaná Magyarországra azokat a „digitális cégeket”, amelyeknél több mint 60 százalékban Európán kívüliek dolgoznak – derült ki a kormány oldalára feltöltött törvényjavaslatából. 

A 24.hu kérdésére a tárca azt közölte: a jogszabály célja, hogy Magyarországra csábítsa a programozókat, informatikusokat, valamint hogy újabb befektetéseket vonzzon Magyarországra, elősegítve az ország fejlődését, versenyképességének növekedését.

A jogszabálytervezet alapján a digitális társaságoknak minősülő cégek mentesülnének a közterhek és a helyi iparűzési adó fizetése alól. A munkaviszonyban foglalkoztatottak, valamint a társaságok vezetői a jövedelmük utáni közteherfizetési kötelezettségüket a különleges közteherviselési hozzájárulással (kükho) teljesíthetnék.

Az adó mértéke 9,5 százalék, ha az alkalmazott magánszemély nyugdíjas, harmadik állam állampolgára, vagy pedig EGT-állam (az Európai Unió tagjai mellett Izland, Norvégia és Liechtenstein tartozik ide) polgáraként nem biztosított. Az adó mértéke 15 százalék, ha 

  • az alkalmazott magánszemély nem nyugdíjas,
  • nem minősül harmadik állam állampolgárának,
  • vagy EGT-állam (az Európai Unió tagjai mellett Izland, Norvégia és Liechtenstein tartozik ide – a szerk.) polgáraként nem biztosított.

A teher csak 9,5 százalék,

  • ha a magánszemély nyugdíjas,
  • harmadik állam állampolgára,
  • vagy EGT-államban biztosított.

A Rogánék által kitalált új rendszerbe viszont csak azok a cégek léphetnek be, amelyekben többségben vannak a harmadik országból érkező dolgozók.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a digitális társasági forma „elősegíti a csúcstechnológiai területen történő foglalkoztatás ugrásszerű bővítését, valamint a csúcstechnológiai területen külföldön dolgozó magyar szakemberek számára vonzóbb hazai körülmények kialakítását, továbbá a versenyhelyzet javításának érdekében külföldi, magasan képzett szakemberek magyarországi foglalkoztatásának lehetőségét”.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Gazdaság#digitális#vállalat#adózás#rogán antal#miniszterelnöki kabinetiroda

Címlapról ajánljuk