Gazdaság

Újabb csapás a nyugdíjasoknak, még az az aprócska nyugdíjprémium sem biztos

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 11:57

Ha lesz is, akkor is nagyon kevés. De lehet, hogy nem is lesz.

A G7 cikke szerint Varga Mihály pénzügyminiszter hiába optimista azzal kapcsolatban, hogy idén novemberben nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok. A gazdasági növekedés meghaladhatja a 3,5 százalékot, 3,6 százalékos növekedéssel számolnak, azonban a szakértők szerint még a megvalósulása esetén is csak szerény összeget jelentene a nyugdíjasoknak: kétezer forintot – ahogy arról hétfőn a Híradó is beszámolt:


Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjprémium maximális összege kétezer forint lehet. A G7 szerint erős kormányzati optimizmuson alapul az a feltételezés, hogy egyáltalán lesz nyugdíjprémium idén, mivel a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések pesszimistábbak, átlagosan nem érik el a 3 százalékot.

A GKI Gazdaságkutató és a Pénzügyminisztérium különböző növekedési értékeket jelentettek be, míg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter optimistább, 4 százalékos növekedésre számít. A szakértői pesszimizmus hátterében a 2023-as jelentős reálbércsökkenés és a fogyasztási sokk áll.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#nyugdíj#forint#pénz#nyugdíjasok#nyugdíjprémium

Címlapról ajánljuk