Gazdaság

Csődeljárást indítottak a Csíki Sör ellen, a vállalat reakciója: Relax!

rtl.hurtl.hu

2024. január 22. 13:27

Négy éve folyamatosan veszteséges a vállalkozás, ráadásul a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma. 

Csődeljárást indítottak a Csíki Sör gyártója ellen – írta a Magyar Hang

A lap információi szerint a cég egyik résztulajdonosa, a holland bejegyzésű Lixid Holding BV indított csődeljárást december 27-én a csíkszentsimoni Lixid Project SRL ellen – utóbbi gyártja a Csíki Sört. 

A sörgyárnak két tulajdonosa van, fele-fele arányban: Lénárd András mellett egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV. Utóbbiról sokféle találgatás látott napvilágot, de egy 2017-ben megjelent HVG-s interjúban a szlovákiai Spisák Róbert azt mondta: a holland bejegyzésű vállalkozás a szlovákiai AZC.as tulajdona, és utóbbinak ő az elnöke.

A törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást.

Négy éve folyamatosan veszteséges a vállalkozás, és 2020 óta csökken az alkalmazottainak száma is. Ráadásul a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma. A Magyar Hang úgy tudja, a holland cég ráadásul nem csak a sörgyár ellen, hanem Lénárd András többi vállalkozása ellen is bírósági eljárást indított. 

A Csíki Sör a Transtelexnek küldött közleményében azt írta: „A nemrégiben megjelent cikkben leírtak kapcsán, a hivatalos álláspontunk: Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később”.

Lénárd András nemrég több mint 160-nal hajtott a román autópályán Bentley-jével, a büntetést diplomáciai mentességre, magyar diplomata útlevelére hivatkozva úszná meg.

Nyitókép: Veres Nándor/MTI

#Gazdaság#csíki sör#csődeljárás#hollandia#heineken

Címlapról ajánljuk