Gazdaság

Tíz éven belül meglehet a világ első dollárbilliomosa

rtl.hurtl.hu

2024. január 15. 17:34

Jöhet háború, járvány, vagy infláció: a világ leggazdagabbjai megduplázták a vagyonukat 2020 óta.

Világszerte nőtt a szakadék a gazdagok és a szegények között az elmúlt évek válságai és háborúi miatt – derült ki az Oxfam jótékonysági szervezet hétfőn közzétett tanulmányából, amelyet a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) előtt hoztak nyilvánoságra az MTI szerint.

A dokumentum szerint a világ öt leggazdagabb embere – mind férfiak – 2020 óta több mint kétszeresére növelte vagyonát. Ezzel egy időben közel 5 milliárd ember, a legszegényebb 60 százalék még szegényebb lett.

Az Oxfam elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi növekedési ütem mellett a világnak 10 éven belül meglehet az első dollárbilliomosa.

A globális szegénységet viszont még 230 év alatt sem lehetne teljesen leküzdeni.

Az Oxfam adatai szerint az öt leggazdagabb ember – Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, Bernard Arnault és családja az LVMH luxuscégnél, Jeff Bezos, az Amazon alapítója, Larry Ellison, az Oracle alapítója és Warren Buffett befektetési guru – 2020 óta átlagosan óránként 14 millió dollárt keresett. Vagyonuk a 2020-as 405 milliárd dollárról 869 milliárd dollárra nőtt. Az összes milliárdos teljes vagyona háromszor gyorsabban nőtt, mint az infláció mértéke.

Nyitókép: Reuters/Guglielmo Mangiapane

#Gazdaság#gazdagok#elon musk#Oxfam#davos

Címlapról ajánljuk