Gazdaság

Befuccsolt a szentpétervári szankciós Lada-gyár

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 15. 15:26

Csupán 170 átcímkézett kínai autót tudtak összeszerelni az oroszok a Nissan szentpétervári gyárában.

Leállították a Nissan volt szentpétervári gyárában az autógyártást, pedig nagy lendülettel láttak neki, hogy megmutassák, a nemzetközi szankciók nincsenek hatással az orosz autóiparra, írja a hvg.hu a Motor.ru orosz autós híroldal cikke alapján.

Miután az orosz hadsereg 2022 februárjában totális háborút indított Ukrajna ellen, az Oroszországban működő külföldi autógyárak egy része tiltakozásul, a nemzetközi szankciókhoz is igazodva, elhagyták az országot. Így tett a japán Nissan is 2022 októberében, akkor állították le a szentpétervári üzemüket, amit Oroszország államosított is (a Nissan jelképes egy dollárért adta el a 687 millió dollárt érő gyárat).

Az államosított üzemben aztán nagy lendülettel álltak neki az autógyártás újraindításának, közölve a széles nyilvánossággal, hogy 2023 végére beindul a Lada X-Cross 5 modellek sorozatgyártása, dacára a nyugati szankcióknak.

Mostanra kiderült, hogy a határidők kitolása után sem sikerült a terveket valóra váltani, az elmúlt egy évben a beharangozott több mint tízezer helyett mindössze 170 darab új Lada készült el.

Ráadásul ezek az autók kínai alkatrészekből, a kínai FAW gyár Bestune T77-es, 1,5 literes, 160 lóerős gépkocsijának licenszelt tervei alapján készültek, azaz gyakorlatilag Lada emblémával ellátott kínai autókról van szó. A projekt befuccsolásához hozzájárulhatott az is, hogy a kínai partner végül nem egyezett bele abba, hogy Ladaként kerüljenek autóik forgalomba.

A motor.ru azt írja, hogy az AvtoVAZ orosz autógyár sajtótájékoztatón jelentette be a gyártás leállítását. A 170 elkészült Lada nem is kerül forgalomba, ötvenet átadtak a kormányzatnak, a többit az autógyár használja majd szállítási feladatokra.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az AvtoVAZ két új típus, egy SUV és egy szedán gyártását kezdi majd meg a szentpétervári üzemben, valamint szó van néhány korábban már kifutott modell újbóli gyártásáról is.

Nyitókép: Lada X-Cross 5 a 2023-as szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon – Fotó: Getty Images

#Gazdaság#autó#autógyár#lada#oroszország#szentpétervár#szankciók#orosz-ukrán háború#nissan

Címlapról ajánljuk