Gazdaság

Varga Zoltán: Magyarország és Lengyelország között az a különbség, hogy itthon kevesebb a remény

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 17:48

Magyarországnak nincs egy Donald Tuskja – vélte a milliárdos üzletember, a Central Médiacsoport tulajdonosa.

Kockázatos döntés volt néhány hónappal a lengyel választás előtt beszállni a Rzeczpospolita lap kiadójába, de végül kiderült, jó döntés volt – mondta a Bloombergnek adott interjúban Varga Zoltán, a 24.hu-t is tulajdonló Central Médiacsoport tulajdonosa. 

Az üzletember még szeptemberben vásárolt kisebbségi részesedést (13,4 százalékot) a lengyel kiadóban, amely korábban a választást végül elveszítő Jog és Igazságosság miatt alig kapott állami megrendeléseket. 

A szavazás másnapján ugyanakkor egy állami cég már kereste Varga Zoltán cégét, és azt mondták, „örülünk, hogy újra együtt dolgozhatunk”. 

A leggazdagabbak listáján 31. helyet elfoglaló milliárdos azt mondta, hogy hosszabb távon szeretné megerősíteni üzleti pozícióit Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is. Magyarországon a független Central Médiacsoport több mint 25 nyomtatott kiadványt, valamint 19 online felületet üzemeltet, ezek havonta elérik az ország lakosságának több mint a felét. 

Az üzletember a régiós tervekről további részleteket nem árult el, de lehetőségként említette a Robert Fico vezette Szlovákiát is, ahol sokan tartanak a független intézmények felszámolásától.

„A médiavásárlás viszont nem csak a pénzen múlik” – mondta Varga Zoltán, aki szerint jelentős a különbség Magyarország és Lengyelország között. A Jog és Igazságosság ugyan mindent megtett, hogy megszilárdítsa a hatalmát, de a lengyel választás megmutatta, hogy még mindig lehet vitázni. Orbán Viktor viszont sokkal szorosabban képes ellenőrizni a médiát, a póráz pedig csak még rövidebb lesz a következő hónapokban az európai parlamenti választások előtt – áll a cikkben.

„Lengyelországhoz képest az a különbség, hogy kevesebb reményünk van. Magyarországon egyáltalán nincs vita. Sajnos Magyarországnak nincs egy Donald Tuskja” – fogalmazott.

Nyitókép: RTL

#Gazdaság#varga zoltán#lengyelország#donald tusk

Címlapról ajánljuk