Gazdaság

Kisebb kiszerelés ugyanannyiért: márciustól külön jelölni kell a bújtatott áremeléssel játszó termékeket a nagy boltokban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 8. 16:41

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn azt közölte, hogy az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.

„A családok védelme érdekében a kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel. Azt nem közölték, miért csak az 1 milliárdos árbevételű cégekre vonatkozik.

„Az elmúlt hónapokban számos országban kiemelt figyelmet kapott az a jelenség, miszerint bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelkedésével párhuzamosan, a termék mennyisége csökken. Ezen megtévesztő gyakorlat eredménye az, hogy a fogyasztók a megvásárolt termékekből a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért” – fogalmazott a minisztérium.

A kormány intézkedése az NGM szerint „a fogyasztók körültekintőbb és tudatosabb vásárlási döntését segíti elő”. Az új szabályozás szerint  

2024. március 1-től az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszerkereskedők kötelesek a termék mellett elhelyezett, figyelemfelhívó tájékoztatással felhívni a vásárlók figyelmét, hogy az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett.

A viszonyítási alap az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés lesz.

A kereskedők tájékoztatási kötelezettsége 2 hónapig áll fenn, főszabály szerint az új, csökkentett méretű termék kereskedő általi forgalmazásától kezdődően. A gyártó, a magyarországi forgalomba hozó és beszállító köteles a kiszerelési egység csökkenésével érintett termékről megfelelő módon tájékoztatni a kereskedőket.

A tájékoztatást elmulasztó boltok ellen a fogyasztóvédelmi hatóság fog eljárni.

A kiszerelés-csökkenéssel érintett termékekről a fogyasztók a Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján nyilvánosan elérhető tájékoztató adatbázisból is tudakozódni tudnak majd.

A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben. A kereskedők által kihelyezendő tájékoztatás tartalmát és formáját a nemzetgazdasági miniszter rendeletben fogja megállapítani. A szabályok kidolgozása folyamatban van, azok megjelenése február első felében várható.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#infláció#árdrágulás#nemzetgazdasági minisztérium#tájékoztatás

Címlapról ajánljuk