Gazdaság

Nem lesz nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű lazacfarm Zalaegerszegen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 4. 7:46

Sagyibo Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletágának egykori vezetője állítólag már 2022-ben visszafizette a zalaegerszegi lazacfarm építésére felvett csaknem 3 milliárd forintnyi uniós támogatást.

Zalaegerszeg polgármestere arról tájékoztatta Hadházy Ákost, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem létesül lazacfarm a városban. Erről csütörtök reggel számolt be Facebookon a független országgyűlési képviselő.

Mint arról 2022 júniusában az rtl.hu is írt, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Zalaegerszegen létesítendő beruházást, és uniós forrásokból csaknem 3 milliárd forintot biztosított a lazacfarm létesítésére.

A lazacfarm Sagyibo Viktor projektje lett volna. Mint arra Hadházy Ákos emlékeztet, Sagyibo a Microsoft Magyarország kormányzati üzletágának vezetője volt abban az időszakban, amikor az FBI és az amerikai tőzsdefelügyelet nyomozása szerint magyar politikusokat vesztegettek meg. Miután a Microsofttól távozott, Lázár János vette maga mellé miniszteri biztosnak.

Balaicz Zoltán, zalaegerszegi polgármester Hadházy Ákos érdeklődésére azt írta 2023. december 5-én kelt levelében, hogy 

a 2,94 milliárd forintos pályázati támogatást elnyerő Zalmon Kft. még 2022-ben lemondott a zalaegerszegi lazacfarm megvalósításáról, és a kapott pénzt visszafizették a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) részére. 

Balaicz Zoltán tájékoztatása szerint a cég a lazacfarm részére felajánlott földterületet sem vásárolta meg az önkormányzattól.

A polgármester úgy tudja, hogy a befektetés várható költségeinek jelentős növekedése miatt „jelenleg újratervezik, áttervezik a lazacfarmot”.


Nyitókép: zalmon.hu

#Gazdaság#sagyibo viktor#zalaegerszeg#uniós támogatás#lazacfarm

Címlapról ajánljuk