Gazdaság

Beismerte a kormány: elszállt a hiány, kétszámjegyű az éves infláció

rtl.hurtl.hu

2023. december 31. 12:50

Az éves infláció kétszámjegyű lett.

Az év utolsó előtti napján közzétette a középtávú prognózisát a Pénzügyminisztérium, vette észre a Portfolio. A portál elemzéséből kiderült, hogy 2023-ban visszaesett a gazdaság és elszállt a hiány.

A cikk szerint 0,4 százalékkal eshetett vissza 2023-ban a magyar gazdaság, de ez még nem minden, mert 

  • 5,9 százalékos lett az államháztartási hiány.
  • 17,6 százalékos lett az év egészében az infláció. Ez jó eséllyel különösebben senkit nem lep meg, ahogy az sem, hogy a bruttó bértömeg 14,5 százalékkal nőtt.
  • Tehát 3,3 százalékkal esett vissza az egy keresőre jutó nettó reálbér.
  • 2 százalékkal csökkent a háztartások fogyasztása.
  • 0,4 százalékkal nőtt az export, és 4,8 százalékkal esett vissza az import.

A lap szerint a hiány java részt az adóbevételek csökkenésének köszönhető. A vártnál ugyanis sokkal több 320 milliárd forinttal kevesebb adót fizettek be a társaságok.

„1137 milliárd forinttal maradtak el a fogyasztáshoz kapcsolt adókból (elsősorban áfa) származó bevétel a tervezettől, és a magas infláció ellenére nominálisan is mindössze 300 milliárddal haladják meg a tavalyi adatot (8718 után 9050 milliárd). Nemrég úgy számoltunk, hogy január-októberben 1100 milliárd volt az elmaradás, ennek a további növekedése azt jelzi, hogy a karácsonyi vásárlószezon sem lehetett valami fényes. Ez igen elkeserítő a kormány számára, hiszen az adórendszert a fogyasztási adók irányába terelte át” – jegyzi meg a Portfolio.

Ezenkívül a lakosság sem tüsténkedett a befizetett adóforintokkal, 120 milliárd forinttal kevesebb pénz folyt be a kasszába. És végül, de nem utolsósorban a visszatartott EU-s pénzek sem segítették a magyar gazdaságot, összesen 400 milliárd forinttal kevesebb jött be a vártnál.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#pénzügyminisztérium#prognózis#hiány#államháztartás

Címlapról ajánljuk