Gazdaság

Parragh László a magyar gazdaság 2024-es kilátásairól: Minden okunk megvan az optimizmusra

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 11:26

Úgy véli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy sikeres év elé nézünk.

Nehéz elhinni, de minden okunk megvan az optimizmusra, 2024-ben jobb lesz a magyar gazdaság, az ország helyzete, mint 2023-ban volt, a makrogazdasági mutatók a várakozásoknál lassabban ugyan, de javulni fognak

– nyilatkozta Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek.

Az elnök elmondta, hogy a kamara számítása szerint Magyarországon 2024-ben a gazdaság 4-5 százalékkal növekedhet az idei 0,3 százalékos visszaeséssel szemben, az infláció 5-6 százalék körül alakulhat a 2023. évi 17,7 százalék után.

Parragh László szerint téves feltételezés volt, hogy az inflációval együtt nőnek majd az idei költségvetési bevételek. A pénzromlás és a drasztikusan visszaesett fogyasztás következtében 1000 milliárd forint áfabevételi hiány keletkezett a költségvetésben - jegyezte meg.

A költségvetéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi közvetlentőke-befektetések (FDI) nem helyettesítik az adósság típusú forrásokat és az EU transzfereket. Az FDI főleg a vállalati szektort segíti hosszú távon, és nem használható fel rugalmasan, gazdaságpolitika célszerinti támogatására - fejtette ki.

Kulcsfontosságnak nevezte a gazdaságpolitika szempontjából az európai uniós források kiszámítható lehívását, hatékony felhasználását, mert ezek járulnak hozzá a gazdasági fejlesztésekhez, a fizetési mérleg javításához, az államháztartás finanszírozásához, az államadósság csökkentéséhez, a gazdasági növekedés serkentéséhez és a versenyképesség javításához.

Igaz, az egyelőre nem látszik, ez mikor fog megvalósulni, a befagyasztott eurómilliárdokról az RTL Híradója nemrégiben Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert kérdezte:

Nyitókép: Varga György / MTI

 

#Gazdaság#parragh lászló#jóslat#2024#magyar gazdaság

Címlapról ajánljuk