Gazdaság

8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 7:51

Állítólag hype lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken.

Nagyjából 8-10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon, elsősorban a gyártó és az elektronikai szektorban. Ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akkor jövőre a többszörösére nőhet a számuk – mondta a HR Portálnak Rowena Paragas a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke.

Szerinte Magyarország előnye a távol-keleti és arab országokkal szemben az európai elhelyezkedés, a katolikus vallás, az erősebb munkajogi védelem. Európában nagyjából 100 ezer filippínó munkavállaló dolgozik elsősorban az egészségügyben, a gyártásban, a vendéglátásban és a logisztikában. 

Rowena Paragas azt mondta, hogy Magyarországon 95 százalékos a Fülöp-szigeteki vendégmunkások beválási aránya, ami rendkívül jónak mondható. Aki tíz fővel kipróbálja, utána 100-at is megpróbál alkalmazni. Egy német cégvezető elmondta neki, hogy filippínó munkásaik átlagosan 30 százalékkal termelékenyebbek a többi ott dolgozóval összevetve.

Gyári összeszerelői munkásként a Fülöp-szigeteken régiótól függően nettó 250-300 dollárt lehet megkeresni, Magyarországon 550-600 eurónak megfelelő forintot, míg Nyugat-Európában 1500-1700 eurót. Ha azonban hozzávesszük, hogy Magyarországon ingyenes a szállás, a munkába járás és kapnak a dolgozók étkezési támogatást is, akkor már nem akkora a különbség. 

„Sokan sírnak örömükben, amikor magyar földre lépnek. Egyik első útjuk egy római katolikus templomba vezet. A tavasszal, nyáron érkezettek most láttak először havat életükben” – mondta Rowena Paragas, aki szerint hype lett Magyarország körül a Fülöp-szigeteken.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#fülöp-szigetek#vendégmunkás#fizetés#munkaerőhiány

Címlapról ajánljuk