Gazdaság

Furcsa karácsonyi húzás: leveszik a polcokról az Apple egyes okosóráit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 18. 19:54

Az Apple kivonja kínálatából Apple Watch Series 9 és Apple Watch Ultra 2 okosóráit, mert mostanáig nem sikerült dűlőre jutni egy régóta húzódó orvostechnikai szabadalom vitás ügyében.

December 21-étől kezdve nem lehet megvásárolni az apple.com webshopjában az Apple Watch Series 9 és Apple Watch Ultra 2 okosórákat, december 24-e után pedig az amerikai viszonteladók kínálatából is kiveszik ezt a két népszerű Apple-terméket, írja a CNN.

Az így karácsony tájékán furcsának tűnő lépés mögött egy az Apple számára kellemetlen szabadalmi vita áll.

Januárban a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (International Trade Commission, ITC) úgy találta, hogy az Apple megsértette Masimo nevű orvostechnikai eszközöket gyártó cég szabadalmi jogát a fenti két okosórába beépített véroxigénszint-mérőkkel, ezért októberben importtilalmat vetettek ki ezekre. A Masimo pulzoximétere ugyanis ugyanolyan fényalapú technológiát használ a vér oxigénszintjének leolvasására, mint az Apple okoseszközei.

A CNN cikke szerint Biden elnöknek 60 napja van az importtilalomról szóló ITC-döntés felülvizsgálatára.

„Bár a felülvizsgálati időszak december 25-ig nem ér véget, az Apple megelőző lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a döntésnek” – közölte ezzel kapcsolatban az Apple, hozzátéve, hogy határozottan nem értenek egyet az ITC döntésével, és keresik a jogi és technikai lehetőségeket arra, hogy az Apple okosórák továbbra is elérhetők legyenek a vásárlók számára.

A Masimo orvosi minőségű pulzoximéterek gyártására szakosodott cég, ami évek óta szabadalombitorlási csatában áll az informatikai óriáscéggel.

Az Apple 2022-ben 49 millió okosórát adott el, míg 2023 első 9 hónapjában körülbelül 26,7 milliót.

Nyitókép: Michael M. Santiago/Getty Images

#Gazdaság#apple#okosóra#egyesült államok#szabadalmi vita#masimo#egészség

Címlapról ajánljuk