Gazdaság

Hasított idén is Mészáros Lőrinc cégcsoportja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 15. 8:39

Az OPUS csoport 2023 első három negyedévében rekordárbevétel mellett megduplázta profitját.

Kiugró eredményekről számolt be pénteken az OPUS csoport.

Mészáros Lőrinc cégcsoportja 2023 első három negyedévében 30,67 milliárd forint nettó nyereségre tett szert, ami több mint duplája az egy évvel korábbi azonos időszakinak.

Mindezt soha nem látott, 511 milliárd forintos árbevétel mellett, ami megmutatja, hogy a cégcsoport jó úton halad a belső szinergiák kihasználásával

– olvasható az OPUS sajtóközleményében.

„A vállalatcsoport megmutatta, hogy nehéz időszakokban is képes rendkívüli eredménynövekedésre. Ettől azonban még nem dőlhetünk hátra, tovább keressük a szinergia lehetőségeket” – mondta Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója, az első három negyedév számait elemezve.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. közleménye szerint a cégcsoport konszolidált, teljes működési bevétele rekord szintre, 510,72 milliárd forintra nőtt az év első kilenc hónapjában. Ez 45 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt. A konszolidált, összes működési költség növekedése hasonló mértékű volt, a 478,9 milliárd forintos összeg 46 százalékkal lett magasabb a bázisidőszakhoz viszonyítva.

Összességében „a háború miatt kedvezőtlen külső körülmények ellenére a működési költségek növekedését sikerült összhangban tartani a bevétel emelkedésével”, fogalmaz az OPUS közleménye, hozzátéve, hogy így az üzemi eredmény (EBIT) is jelentősen, 33,1 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez 31,82 milliárd forint konszolidált eredményt jelentett.

Az EBIT növekedéséhez hasonlóan a konszolidált EBITDA-mutató is 26,2 százalékkal 65,65 milliárd forintra növekedett. A pénzügyi műveletekből 3,99 milliárd forint pluszt ért el a cégcsoport, így az üzleti eredményhez hasonlóan az adózás előtti eredmény is kimagasló mértékben növekedett.

Ez abszolút számokban azt jelentette, hogy a 2022-es 13,99 milliárd forintos adózott eredményéhez képest, 2023 első három negyedévében az adófizetési kötelezettségek teljesítését követően, kiemelkedő, 30,67 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el az OPUS GLOBAL.

Az OPUS csoport konszolidált szinten 1 066 milliárd forint mérlegfőösszeggel továbbra is stabilan 1000 milliárd forint felett zárt 2023. szeptember 30-án, ami 2,3 százalékos növekedést jelent a tavaly év végi bázishoz. A mérlegfőösszegen belül a legnagyobb súllyal az energetika szerepel 38 százalékkal, az ipari termelés pedig 27 százalékos súlyt képvisel. A mezőgazdaság 22 százalékot, a turizmus 11 százalékot tesz ki, míg a vagyonkezelésre 2 százalék jut.

Ami az egyes szegmenseket illeti:

  • az ipar kiugróan magas 209,69 milliárd forint működési bevételt ért el kilenc hónap alatt, ami 64 százalékkal magasabb a 2022. évi adathoz képest, az üzemi eredmény így 25 százalékkal 17,98 milliárd forintra emelkedett
  • az energetikai cégek alaptevékenységéből származó bevételek is jelentősen, 67,3 százalékkal nőttek, így az idei első három negyedévben 171,54 milliárd forintot tettek ki, a nettó nyereség pedig közel 52 százalékkal, 2,1 milliárd forintra emelkedett
  • a mezőgazdaság és élelmiszeripar szegmens bevételei a bázisévhez hasonlóak voltak, miközben a szegmens nyereségessége jelentősen javult, 8,46 milliárd forintra nőtt,
  • a turizmus esetében 2023 első három negyedéve alatt 2,4 milliárd forint volt a nyereség.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#opus#mészáros lőrinc#üzleti jelentés

Címlapról ajánljuk