Gazdaság

A kórházakban terjeszkedik a szédítő menetelést produkáló NER-közeli cég

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 5:51

Átveszi a kórházak takarítását és üzemeltetését a B+N Referencia Zrt., melynek menetelése még NER-körökben is szédítőnek számít.

Tovább terjeszkedik a NER-közeli takarítócég az egészségügyben – írta a 24.hu. Az épületek takarításával és karbantartásával foglalkozó B+N Referencia Zrt. – aminek menetelése a lap jellemzése szerint még NER-körökben is szédítőnek számít – az elmúlt négy hónapban 30 kórházban vette át a takarítási feladatokat, 2024 januárjától pedig további 51 vidéki kórházban kezdik meg a takarítást.

A 24.hu információi szerint a kórházi takarítóknak nincsen más választása, mint átlépni a cégbe, ha továbbra is takarítóként akarnak ott dolgozni.  A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház takarítóira a lap egy forrása szerint „felmondást erőltetnek”. Az érintettek között az terjed, hogy december 31-én 220 takarítótól válnak meg, hogy aztán január elsején átvegye őket a B+N Referencia Zrt. – írta a 24.hu.

A lap információi szerint több dolgozó attól tart, hogy az új szerződéssel előnytelenül változnak a munkafeltételek. Főleg attól, hogy kirendelhetők lesznek más kórházakba, ahol éppen munkaerőhiány van. A B+N Referencia Zrt. a 24.hu-nak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az átvett takarítókat „ugyanazon a helyszínen kívánjuk foglalkoztatni, ahol eddig is dolgoztak”, de elismerték, hogy a szerződésben nincs kikötve, hogy a takarítók csak a munkavégzésük eddigi helyszínén dolgozhatnak.

A cég a kórházakban nem csak a takarítást, hanem az üzemeltetést is átveszi. A fővárosi kórházakban és azok vidéki telephelyein 2023. július 1-jén kezdték meg a szerződésben rögzített feladatok ellátását, a vidéki központú kórházakban pedig 2024. január 1-jén kezdik meg tevékenységüket, ez 61 intézményt érint.

A cégnek jelenleg egyedüli részvényese Kis-Szölgyémi Ferenc, aki egy időben Simicska Lajos üzleti körével birtokolta közösen a vállalatot – írta a 24.hu. Orbán Viktor és Simicska Lajos összeveszése után Kis-Szölgyémi nevére került a teljes vállalat, ami tíz év alatt 158-szor szerepelt sikeresen közbeszerzéseken: 2012 óta összesen 608 milliárd forint értékben húzhatott be állami megrendeléseket.

Az egyszemélyes tulajdonos számára a csoport jelentős osztalékot fialt, az éves beszámolókban ezen a címen 2021-ben 2,8 milliárd, 2022-ben 9,5 milliárd forint szerepel.

Nyitókép: A B+N Referencia Zrt. takarítói felszállnak a Szegedről érkezett vonatra a Nyugati pályaudvaron 2015. július 30-án. Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

 

#Gazdaság#kórház#takarítás#NER#karbantartás#üzemeltetés#b+n referencia zrt

Címlapról ajánljuk