Gazdaság

A francia kormány arra kért mindenkit, hogy ne vásároljon új ruhákat a Black Friday-en

rtl.hurtl.hu

2023. november 25. 12:50

Ám épp a pénzügyminiszter tartja rossz ötletnek a felhívást, mert szerinte árt a gazdaságnak.

A francia kormány kampányt indított annak érdekében, hogy lebeszélje az embereket az új ruhák vásárlásáról a Black Friday-akciókon – írta a BBC.

Egy hirdetést is feladtak, amelyben egy férfi látható, aki tanácsot kér egy boltban, de egy dolgozó azt mondja neki, hogy inkább ne vásároljon semmit, segítsen a bolygón és a saját anyagi helyzetén.

A kampány mögött az ökológiai átmenetért felelős miniszter, Christophe Béchu áll, aki a fenntarthatóság előmozdításáért felelős. Az üzenetet azonban igen sokan bírálták, köztük más kormánytagok is. 

Bruno Le Maire pénzügyminiszter például rossz ötletnek nevezte, és azt mondta, hogy ez a trend ártana a becsületes vállalkozásoknak. Az eladások ugyanis több pénzt juttatnak vissza a gazdaságba, ezáltal csökkenhet a munkanélküliség és javulhat az életszínvonal is.

Csütörtökön Christophe Béchu elismerte, hogy rosszul céloztak az üzenet kialakításakor, mert valójában inkább az online felületeken történő vásárlások ellen kellett volna érvelni, a fizikai üzlettel rendelkező cégeket ki kellett volna hagyni a kampányból. Ennek ellenére a hirdetéseket nem fogják eltüntetni – jegyezte meg. 

A francia kormány egyébként már korábban is fellépett a felesleges ruhavásárlás ellen. Október óta támogatják a ruha- és cipőjavítást 6 és 25 euró közötti kedvezményekkel. A következő öt évben 154 millió eurót költenek erre a célra. 

Magyarországon már megélhetési céllal vesznek fel hitelt családok, mert nem elég a jövedelmük. Csúcsokat döntenek a folyószámla-, illetve hitelkártya-tartozások, és 25 százalékkal nagyobb áruhitelt vesz fel egy átlagos ügyfél, mint két éve, mielőtt meglódult volna az infláció:


Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Gazdaság#black friday#franciaország#kampány#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk