Gazdaság

240 méteres felhőkarcolót építtetne a Hősök tere mögé egy dubaji üzletember

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 24. 6:35

A Vsquare értesülései szerint a dubaji Mohamed Alabbar, a világrekorder Burdzs Kalifa torony építtetője afféle mini-Dubaj létrehozásáról tárgyalt magas rangú magyar kormánytisztviselőkkel.

A pesti oldal látképét gyökeresen átalakító beruházás tervéről adott hírt péntek reggel a VSquare oknyomozó, tényfeltáró portál hírlevele. A lap úgy értesült, hogy Mohamed Alabbar emírségi üzletember, a dubaji Burdzs Kalifa torony mögött álló ingatlanfejlesztő az elmúlt hónapokban személyesen tárgyalt magas rangú magyar kormánytisztviselőkkel. Alabbar cége, az Emaar Properties hivatalosan is pályázik a rákosrendezői barnamezős területre, ami egy hatalmas, állami tulajdonú telek, közepén lepusztult vasúti infrastruktúrával.

A VSquare forrásai szerint az Emaar lényegében egy „mini-Dubajt” építene föl Budapest XIV. kerületében – tele magas iroda- és lakóépületekkel, luxuslakásokkal. Az új budapesti negyed központi eleme egy 220-240 méter magas felhőkarcoló lenne, amely nagyjából olyan magas, mint Varsóban a Kultúra és Tudomány Palotája, vagy a bécsi Donau City torony.


Jelenleg Budapest legmagasabb épülete a nemrég elkészült, a budai panorámát gyökeresen megváltoztató 143 méter magas Mol Campus torony, ami a város rengeteg pontjáról jól látszik. 

Ha felépül, a XIV. kerületi dubaji stílusú toronyház szinte biztosan jól látható lesz a Hősök tere mögött, a pesti oldal látképét átformálva.

„Az Emaar lényegében maga az Egyesült Arab Emírségek” – mondta az Orbán-kormányhoz közel álló forrás a VSquare-nek. A magyar és az emirátusi tisztviselők az utóbbi időben nagyon gyakran találkoznak, többnyire közvetlen befektetésekről és Magyarország pénzügyi támogatásáról tárgyalnak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) jelenleg is mérlegeli az Emaar ajánlatát, amely az Orbán-kormány néhány héttel ezelőtti ülésén is napirendi pont volt.

Az Emaar, az MNV és a magyar kormány nem reagált a VSquare érdeklődésére, a Főpolgármesteri Hivatal pedig azt állította, hogy nem tudnak a projektről.

Nyitókép (illusztráció): Nagy Attila károly / rtl.hu

#Gazdaság#budapest#dubaj#felhőkarcoló#XIV. kerület

Címlapról ajánljuk