Gazdaság

Tiborczéknak kedvezhet a feltámasztott letelepedési program, Brüsszel is aggódik

rtl.hurtl.hu

2023. november 20. 5:38

Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlanalapoknak kedvezhet az újragondolt letelepedési kötvényprogram.

Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlanalapok is sokat nyerhetnek az idegenrendészeti törvény „szigorításában” megjelenő újabb, a korábbi aranyvízumhoz hasonló letelepedési programon – írja a Népszava.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, feltámasztja hamvaiból a kormány a letelepedési kötvényeket: egy törvénytervezet szerint a harmadik országbeli (tehát nem európai uniós és nem EGT-tagállamból érkező) állampolgárok két évre érvényes vendégbefektetői vízumot igényelhetnek, ha három hónapon belül 250 ezer és egymillió euró közötti összeget fizetnek be különböző jogcímeken és projektekbe. Akár 20 évre szóló letelepedési engedélyt kaphat az a külföldi, aki legalább 90 millió forintot költ el Magyarországon.

Mindez a lap szerint kísértetesen emlékeztet a 2012 és 2017 közötti, Rogán Antalhoz kötődő korrupciógyanús letelepedési kötvényes rendszerre. Mint írják, mivel a törvény szerint a legolcsóbban a jegybank által nyilvántartásba vett ingatlanalapoknál kibocsátott befektetési jegyekkel lehet tartózkodási engedélyhez jutni, várhatóan ez a lesz a legnépszerűbb. A jegybank honlapján jelenleg 24 alapot tartanak nyilván, a lista élén pedig éppen

a Tiborcz Istvánhoz köthető kettő, a Central European Ingatlanalap (CEI) és a Diófa Thale áll.

A lap emlékeztet: az Európai Bizottság egy tavaly márciusi ajánlásában azt írta, a befektetői letelepedési programok eredendő biztonsági kockázatokat rejtenek, és megnyitják az utat a pénzmosás, az adókijátszás és a korrupció előtt a tagállamokban és az EU egészében. Az uniós testület éppen ezért azt javasolta a kormányoknak, hogy végezzenek szigorú ellenőrzéseket, mielőtt ilyen program keretében bármiféle tartózkodási engedélyt kiadnának.

A Bizottságot aggodalommal tölti el, hogy a program keretében szankcionált orosz és belorusz személyek kaphatnak schengeni vízumot.

Az újragondolt letelepedési kötvényprogrammal az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Facebook / Orbán Viktor

#Gazdaság#letelepedési engedély#letelepedési kötvény#tiborcz istván#orbán viktor#ingatlanalap

Címlapról ajánljuk