Gazdaság

Alaposan drágulnak a patikákban kikevert gyógyszerek

rtl.hurtl.hu

2023. november 16. 14:59

Több gyógyszerész is megtagadta a magisztrális gyógyszerek elkészítését anyagi okok miatt, ezért léphetett a Belügyminisztérium.

Háromszorosára emelte a kormány a magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények készítési díját – írja a Telex.hu egy szerdán megjelent belügyminiszteri rendeleta alapján. A BM rendelet értelmében az új díjszabás már november 16. csütörtöktől érvényes. A díj egyébként több mint 20 éve változatlan volt.

Az elmúlt napokban komoly szakmai vita bontakozott ki a magisztrális gyógyszerek körül, miután Novák Hunor gyerekorvos a Facebookon azt írta, hogy több gyógyszerész anyagi okokból megtagadta az általa felírt, helyben elkészítendő gyógyszer elkészítését, miközben erre nem is lenne jogi lehetőségük. A gyógyszereket azért nem készítették el, mert a szükséges alapanyagok nincsenek készleten, a beszerzésük költséges, és mivel csak nagyobb kiszerelésben érhetők el, miközben ritkán van rájuk szükség, nagyrészt rajtuk marad, ami jelentős veszteséget jelent.  

A finanszírozási problémákra reagált most a tárca azzal, hogy a készítési díjak táblázatában szerepelő részköltségeket a háromszorosára emelte.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#gyógyszer#gyógyszertár#patika#áremelés#magisztrális gyógyszerek#drágulás

Címlapról ajánljuk