Gazdaság

Soha nem volt olyan nagy a költségvetési hiány, mint októberben

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 12:32

Ez minden idők legmagasabb októberi hiánya.

Októberben tovább nőtt az államháztartás hiánya - írta a Népszava. a havi deficit 202,7 milliárd forint volt, így a tízhavi hiány 3487,6 milliárd forintra emelkedett, ami az egész évre engedélyezett összeg 102 százaléka. A lap kiemelte:

Ez minden idők legmagasabb októberi hiánya.

A Pénzügyminisztérium magyarázata szerint a „brüsszeli szankciós politika és az elhúzódó háború által okozott energiaválság és kedvezőtlen világgazdasági környezet” okolható a történelmi hiányért, valamint az elmaradó uniós bevételek, és a rezsikiadások.

A lap azonban emlékeztetett arra, hogy az év elején a Vodafone Magyarország Zrt. 50 százalékának megvásárlása önmagában 400 milliárd forintos kiadással járt, miközben ez az üzlet az adófizetők érdekeit egyáltalán nem szolgálja. A Népszava hozzátette, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) által üzemeltetett Közpénzügyi Portál adataiból az is jól látható, hogy költségvetési támogatások elköltésével is a NER-cégek jól járnak.

A MÁK adatai szerint szeptember végéig 352,4 milliárd forintnyi költségvetési támogatást osztottak szét különböző célokra. A legnagyobb tétel Budapest-Belgrád vasút felújításra szánt pluszttámogatás lehet, amelynek haszonélvezője az kínai-magyar konzorcium, amelynek magyar résztvevője Mészáros Lőrinc vasútépítő cége. Emellett a szintén Mészáros-cég OPUS-Titász összesen 18,4 milliárd forintot kap a debreceni akku- és BMW-gyárakat ellátó nagyfeszültségű energiahálózat kiépítésre, illetve a Nyíregyházi Ipari Park hasonló célú fejlesztésére.

Elszállt a költségvetés

Az RTL Híradó október elején számolt be arról, hogy a költségvetés kiigazítására kényszerült a kormány, a korábban tervezettnél jóval nagyobb lesz a hiány az év végére.A Pénzügyminisztérium 5,2 százalékra emelte a hiánycélt, ami azt jelenti, hogy plusz 900 milliárd forinttal több pénzre lesz szüksége az államnak, amit főleg hitelből teremthet elő.

 A kormány az ukrajnai háborút, az ellenzék a kormány hibás gazdaságpolitikáját okolja:

Már tavasszal látszott, hogy gond lesz

Az RTL Híradó májusban arról számolt be, hogy háromszor annyi pénz hiányzott a költségvetésből áprilisra, mint amennyibe a rezsicsökkentés került addig. Akkor nagyjából 2700 milliárdra, vagyis az egész évre tervezett összeg 80 százalékára rúgott a hiány.

Nyitókép: Híradó

#Gazdaság#költségvetési hiány#költségvetés#államháztartási hiány#államháztartás#hiány

Címlapról ajánljuk