Gazdaság

Ácsi katódgyár: engedély nincs, de már dolgoznak a munkagépek

rtl.hurtl.hu

2023. november 9. 6:12

A Népszava értesülései szerint már rendezik a terepet, és heteken belül elkezdik leverni a cölöpöket az ácsi katódgyár első épületéhez. 

Már dolgoznak a munkagépek az Ácsra tervezett katódgyár területén, ahol heteken belül elkezdik leverni a cölöpöket – írta a Népszava. A kínai Huayou Cobalt csoporthoz tartozó Bamo Technology Hungary Kft. a lapnak elmondta, hogy „jelenleg a hatályos jogszabályoknak mindenben megfelelve a humusz deponálása és az archeológiai feltárás zajlik” a területen.

A Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal által november 3-án kiadott határozatból kiderült, hogy a régészeti feltárás után decemberben nekikezdenek a tereprendezésének: négy hektáron a felső talajréteget is „letermelik” és nekilátnak a cölöpözésnek.

A határozat egy észrevételezője a Népszava cikke szerint furcsállotta, hogy a területre már október közepén felvonultak a munkagépek és megkezdték a termőtalaj deponálását, miközben akkor még semmiféle engedélye nem volt a cégnek. A cég a hivatalnak adott válaszában közölte, hogy akkor még csak régészeti feltárások zajlottak, és arra volt engedélyük.

A cég a Népszavával közölte, hogy „a következő fázis egy előzetes építési engedély kérelem benyújtása lesz november közepén, amelynek elfogadása esetén megkezdődhet a földmunka és az alapozás”. A teljes építési engedélyt terveik szerint márciusban kaphatják meg, és gyárban 2025 második felében kezdődhet meg a termelés.

„Szóbeszéd járta, hogy épül itt valami”

Ácson sokan csak a Híradó stábjától tudták meg nyáron, hogy kínai katódgyár épül.


Pár nappal később a civilek képviselője az RTL Híradónak azt mondta: felháborítja őket, hogy semmit nem lehet tudni a beruházásról.


Október elején személyeskedésbe és heves vitákba torkollott az ácsi katódgyár ügyében tartott lakossági fórum az ácsiak attól félnek, veszélyes anyagok kerülhetnek a környezetbe az üzemből, és a fórumon hallottak nem nyugtatták meg őket:


Nyitókép: Híradó

#Gazdaság#ács#katódgyár#építés#engedély

Címlapról ajánljuk