Gazdaság

Első hallásra talán hihetetlennek tűnik: átlagosan 13 millió forint megtakarítása van egy magyar háztartásnak

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 10:08

Minden korábbinál nagyobbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai, derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikáiból. 

Csúcsot döntöttek a lakossági megtakarítások, és az egy magyar háztartásra jutó pénzügyi megtakarítás idén megközelítette a 13 millió forintot – közölte a Bankmonitor, a Magyar Nemzeti Bank a háztartások pénzügyi megtakarításairól és kötelezettségeiről szóló legfrissebb statisztikáira hivatkozva. Tíz évvel ezelőtt ez a szám kicsit ötmillió forint felet volt.

A magyar lakosság kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya 2023 második negyedévében minden korábbinál magasabbra, 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett. A legnépszerűbb befektetéseknek a bankbetét, az állampapír, a befektetési alapok és a készpénz bizonyultak: ezek együttesen a pénzügyi megtakarítások 78 százalékát tették ki.

A Bankmonitor megjegyezte:

Nyilvánvaló, hogy a 13 millió forintos átlagos megtakarítás sokak számára irreálisan soknak tűnik, míg a leggazdagabbak ennek a többszörösével is rendelkeznek.

Magyarországon a pénzügyi megtakarítások 83%-a a háztartások leggazdagabb 30 százalékánál összpontosul, a háztartások legszegényebb 30 százaléka pedig mindössze a megtakarítások 5%-a felett rendelkezik, míg a középső réteg a megtakarítások 13%-át tartja kézben – írta a Bankmonitor, a 2022-es háztartási vagyonfelmérésre hivatkozva.

Nyitókép: Egy ügyfél az OTP Bank által üzemeltetett ATM-nél, bankjegykiadó automatánál Kőbányán a Liget térnél, a hollandiai székhelyű SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc egyik üzleténél. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#megtakarítás#magyarország#magyarok#lakosság#pénz

Címlapról ajánljuk