Gazdaság

Nyugdíjkorrekció: megjelentek a pontos számok

rtl.hurtl.hu

2023. október 7. 9:08

A kormány számításai szerint jelenleg 210 700 forint az átlagnyugdíj.

Politikusok nyilatkozatai után péntek este a Magyar Közlönyben megjelent a nyugdíjkorrekcióról szóló kormányrendelet, vette észre a Portfolio. Az év elején tervezett 15 százaléknál 3,5 százalékkal lett nagyobb a nyugdíjas infláció, ebből azt jött ki, hogy 3,1 százalékkal megemelik novembertől a nyugdíjakat, és visszamenőleg is pótolják azt.

A Portfolio úgy kalkulált, hogy kormány számításai szerint jelenleg 210 700 forint az átlagnyugdíj. A nyugdíjas infláció várakozásaik szerint idén 18,5 százalék lehet átlagosan.

A 3,5 százalékos kiegészítés érdekében a 15 százalékkal már megemelt nyugdíjakat novemberben további 3,1 százalékkal kell megemelni.Ez a kormány számításai szerint havi 6532 ezer forintot jelent pluszban az átlagnyugdíj szintjén. 

Vagyis novemberben és decemberben az átlagos öregségi nyugdíj összege 217 232 forint lesz.

Vagyis novemberben egy átlagnyugdíjban részesülő érintett kézhez kap egy egyszeri 11*6532 forintos (első tíz hónap + 13. havi nyugdíjra vetített) emelést, ami 71852 forint. Valamint a megemelt 217 ezer forintos nyugdíját.

A januárig visszamenőleges nyugdíj-kiegészítést a novemberi nyugdíjjal együtt fogják megkapni az idősek és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, 2,5 millió ember. A rendelet az öregségi nyugdíjon kívül 27 féle további hasonló jellegű juttatásra is kiterjed.

A Reggeliben Farkas András nyugdíjszakértő beszélt arról, hogy ez mire lesz elég a nyugdíjasoknak a nyugdíjemelés, és milyen további emelések várhatók a következőkben:


Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjkorrekció#ellátás#magyar közlöny

Címlapról ajánljuk