Gazdaság

Most tűz volt a szigetszentmiklósi akkufeldolgozóban, ahol korábban két ember meghalt egy robbanásban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 15:12

Egy darálógép gyulladt ki a szigetszentmiklósi akkumulátorhulladékot feldolgozó telephelyen.

Tűzeset történt pénteken a szigetszentmiklósi akkumulátorhulladékot feldolgozó telephelyen – írja a katasztrófavédelem.

A tájékoztatás szerint egy darálógép égett, a tüzet a dolgozók kézi porral oltóval eloltották. A füsttel megtelt üzemcsarnokot tizenöt dolgozó hagyta el, személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelmi mobil labor a helyszínen méréseket végez – tették hozzá.

A tűzoltást és az utómunkálatokat követően a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hatáskörébe tartozó vizsgálatokat és hatósági eljárásokat soron kívül lefolytatja.

Gér Mihály, a Párbeszéd – ZÖLDEK albertirsai önkormányzati képviselője helyszíneről jelentkezett be és videósan. Gér arról beszél, hogy helyi információk alapján a SungEel gyárában ütött ki a tűz, ottjártakor még látható volt a katasztrófavédelem autója. Azt is elmondta, a gyár jelenleg nem folytat üzemszerű működést, de a politikus szerint ez is jelzi, hogy az ilyen gyárak milyen veszélyekkel járnak környezetünkre. Hozzátette, az ilyen balesetek során különböző mérgező gázok szabadulhatnak fel. A párt egyébként október 13-án a SungEel helyi üzeméhez tervez tüntetést.


A szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító üzemben márciusban történt robbanásban két ember meghalt. Augusztusban kiderült, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozatot hozott az ügyben, amely szerint az üzemeltető a biztonságos működéssel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesítette, és a biztonságos üzemeltetés feltételei súlyosan hiányosak voltak.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere akkor az RTL Híradójának azt mondta, ő a határozatot úgy értelmezte, hogy az akkumulátor-újrahasznosító üzem így nem működhet tovább.


Az elmúlt hónapokban több baleset is történt az akkumulátorgyárakban, illetve feldolgozókban. Mérgezések, ismeretlen gázok, áramütés, kigyulladt gyártósor – többek között ilyen balesetek történtek az elmúlt években a komáromi és az iváncsai akkumulátorgyárakban.


Nyitókép: Párbeszéd – ZÖLDEK

#Gazdaság#szigetszentmiklós#akkumulátorgyár#feldolgozó#gyár#tűz#katasztrófavédelem

Címlapról ajánljuk