Gazdaság

Legalább 2,4 százalékot kellene még idén emelni a nyugdíjakon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 21. 9:08

A rekordmagas infláció miatt korrekciós nyugdíjemelésre lenne szükség az ősszel, kérdés, hogy lesz-e erre fedezet a megtépázott költségvetésben.

A nyugdíjtörvény szerint kiegészítő nyugdíjemelésben részesülhetnek a nyugdíjasok, ha a becsült éves inflációs mérték legalább egy százalékponttal meghaladja a januárban végrehajtott nyugdíjnövelés százalékát, írja a NyugdíjGuru News a portfolio.hu-n.

A NyugdíjGuru News elemzője szerint a nyugdíjtörvényben meghatározott feltételek fennállnak, ugyanis idén az év első nyolc hónapjában rendre 22 százalék fölötti volt az infláció, ami jelenleg is 16 százalék fölött van, miközben a januárban végrehajtott nyugdíjnövelés 15 százalék volt.

Korrekciós nyugdíjemeléskor a különbözetet novemberben, januárig visszamenőleg megkapják a nyugdíjasok, ami azt jelenti, hogy a novemberi nyugdíj elvileg már emelt összegben érkezik, vele pedig az év első tíz hónapjára és a 13. havi nyugdíjra vonatkozó 11 havi emelési különbözet is.

A NyugdíjGuru News számítása szerint legalább 2,4 százalékos, legfeljebb 3,6 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak a magyar nyugdíjasok novemberben. A 208,5 ezer forintos átlagnyugdíj előbbi esetén 213,5 ezer forintra, utóbbi esetén 216 ezer forintra nőne. A novemberben kézhez kapott 11 havi emelési különbözet minimum 55 ezer, maximum 82,5 ezer forint lenne.

A 2,4 százalékos emelés 132 milliárd, míg a 3,6 százalékos emelés 198 milliárd forint költségvetési fedezetet igényel. A várható nyugdíjkorrekció a 2024-es költségvetést is módosítja, mivel a januárra tervezett 6 százalékos emelést magasabb induló alapon kell végrehajtani.

Hogy lesz-e fedezet a novemberi nyugdíjemelésre, az még kérdéses. Az RTL Híradó augusztus végi riportja szerint akár 1800 milliárd forinttal magasabb lehet a költségvetési hiány idén, mint amennyivel a hónapokkal korábban tervezett. Júliusban nagyjából háromszor annyi pénz hiányzott az államkasszából, mint amennyibe a rezsicsökkentés került. Kevesebb az adóbevétel, miközben az infláció messze nálunk a legmagasabb az Európai Unióban:


Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjemelés#infláció

Címlapról ajánljuk